• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.79)
batman v superman; dawn of justice - zack snyder
frank miller'in batman: the dark knight returns hikayesini ters yüz edecek filmde batman ve superman yanı sıra, wonder woman, aquaman, cyborg gibi dc kahramanları justice league öncesinde seyirci karşısına çıkacak.


  1. sdcc 2015 panelinde ilk uzun fragmanı yayınlandı. http://y2u.be/0WWzgGyAH6Y
    alfred'de jeremy irons ve wonder woman'da gal gadot'u görmemiz yanı sıra, hannibal'den laurence fishburne ve "chiyo" tao okomato da fragmanda göze çarpıyor (1:57) .
  2. batman denen geri zekalı arkadaşın ağzı açık bir zırh giymek suretiyle superman'i dövdüği bir film olacaktır. superman'in batman tarafından herhangi bir evrende herhangi bir planla yenilme şansı yoktur. evet batman fanboyları tarafından o da oldurulmuştur ama mantığı yok.

    fragmandan anladığım kadarıyla batman kendini o kadar geliştirmiş ki, clark'ın gözünden ışık hızıyla çıkan ışık batman'in gözüne ışıktan daha hızlı bir şekilde geliyor ve batman'in beyni bunu ışıktan daha hızlı bir şekilde işliyor ve batman ışıktan daha hızlı bir şekilde bu ışık tarafından vurulmaktan kaçabiliyor. neden?

    "because am batman"
  3. part 1 in sonu diyorlar --->(bkz: kryptonite)
    batman vs süperman için bilinmesi gerekir
    spoiler yemek istemiyorsanız filmi bekleyin
    "because am batman"
  4. neyi paylasamamislar anlamadim.
  5. suicide squad'ı merak edenler batman assault on arkham animasyonunu izleyebilirler. kaynak var, bahane yok.

    "nolan efsanesi" tanımının geçtiği hiçbir yazıyı ciddiye alamıyorum. superman ve batman, sadece alex ross'un çizdiği gibi "modern mitoloji" tanrıları değil, beyaz perdeye uzun süre hükmetmiş iki süper kahraman olarak, milyon yıl da geçse kredisi asla tükenmeyecek, en köklü iki karakter. superman'in ilk ciddi girişi 1978 yılında, daha ben doğduğumda oldu zaten. batmania dönemini ise (the simpsons manyaklığı ile aynı döneme rastlar) yaşayanlar hatırlar. zaten hemen öncesinde şu an (30 yıl sonra) tersine çevrilen batman: the dark knight returns grafik romanı, sin city ve 300'e imza atacak frank miller elinden çizilmiş ve ardından alan moore ile gelen batman: the killing joke (tim burton'un esas alacağı bu ikincisidir) ile '66 tv serisinin o kitsch batman'i ciddi bir karaktere dönüştürülmüştü. tim burton'un işi bizim o gün sandığımızdan çok daha kolaydı.

    nolan ve burton uyarlamaları arasında çok basit bir ayrım var. biri bu serilerin (gcpd, birds of prey/gotham sirens, nightwing vs. envai koluyla detective comics) fantastik yanını ele aldı ve bunu alman dışavurumculuğunun kasvetli setlerinde, danny elfman'ın -hele ki ikinci filmde- gizemli ve hüzünlü notalarında, gayet estetik tasarımlarla seyirciye sundu. bu "estetik" tanımının altını çizmek isterim. batmobile'den yarasa kostümüne -hatta bunu superman filmleri, zod ve ekibinin kıyafetleri için de söyleyebiliriz- o gün tercih edilen ve bugünün gencine "basit" görünen o tasarımlar, transformers'ten beri izleyegeldiğimiz (avengers finalindeki metal kırkayak, asgard ve kripton kostümleri, batman tankı ve zevksiz kostümü vs) ruhsuz ve metal yığınından ibaret sözde modern teknoloji ürünlerinden bin kat iyiydiler. bunu "çocuklar korkmasın diye" güzelim maskesi ve oyuncakları metal balkabaklarına vs dönüştürülen spider-man kötüsü green goblin'de de görebilirsiniz, lizard'da, abomination'da da. jack pierce, ray harryhausen, rick baker, stan winston gibi usta makyaj ve özel efekt sanatçıları yetiştirmiş bir sektörün çizgi roman uyarlamalarında bu kadar iğrenç tercihler yapıyor olması zaten başlı başına bir vahamet. neyse, konuyu dağıtmayalım.

    iron man sonrasında çizgi roman uyarlamalarının bu ikinci uzun baharında uzunca bir süre beyaz perdeyi domine edeceğini yazmıştım. marvel yüzünden seyircinin erken doyuma ulaşacağını ve bu furyanın daha erken bitebileceğini düşünüyorum. erken davranıp tüm karakterlerin haklarını geri alsalar ve marvel evrenini tüm imkanlarıyla kullanabilselerdi, bu tabiri kullanmazdım.

    dc'ye dönelim, nolan demiştik. nolan'ın yaptığı ise gotham'ı ve içindekileri "suç filmleri" janrında ele almaktı. bu zaten grafik romanlar ve sağlam yazarlarla saygın bir seriye dönüşmüş batman hikayelerinin ruhunda vardı. sağlam bir cila attığı iki filmle (üçüncü film tam anlamıyla fiyaskodur) gayet başarılı şekilde perdeye "yansıtmıştır", abartmaya lüzum yoktur. ikinci filmin finalindeki korkak seçiminden sonraki dönemi, kanımca kötü filmleriyle, zaten filmografisinde ayrı bir yerde değerlendirilmelidir. övgüyü hak eden yapımlarıyla değil, sanatçıyı övgüye mazhar eserlerine vakıf olduktan sonra gelen ardıl eserleriyle yüceltmek maalesef yaygın bir yaklaşım. bunu güzellik kıstasında bile görebilirsiniz: kylie minogue, kate beckinsale gibi starları gençliklerinde pas geçen çoğunluk, geç döneminde keşfedip yere göğe sığdıramaz absürd biçimde. geçelim.

    dc'nin kredisi bitmez demiştim. gerek suicide squad gerekse batman v. superman kötü de olsalar, batman & robin gibi parodi filmler çekilmediği sürece, karakterlerini defalarca perdeye aktarabilir ve denemeler yapabilir dc. öncelikle, tüm hakları kendi elinde. bu çok önemli. 92 yılında bruce timm elinden tv'lere armağan edilen harley quinn karakteri önce çizgi romana dahil edildi, şimdi ise yeni siftahını yapıyor. aynı yıllarda yaratılan spidey kötüsü venom'un nasıl rezil edildiğini düşünürseniz, bu filmin tek başına bu karakteri sunuşuyla dahi önemli bir iş başardığını söyleyebiliriz. joker'in bir "yan" projede dahi kullanılabilir olmasını alın; galactus, dr. doom, silver surfer gibi fantastic four ve apocalypse, magneto gibi x-men karakterlerini kullanamayan ve bu yüzden ff'yi, wolverine'i çizgi romanlarda öldürüp serilerini durduran ve elinde bir yeterli malzeme kalmadığından guardians of the galaxy gibi ikinci sınıf serileri uyarlayarak büyük beklentileri orta vadede piç eden marvel'i diğer kefeye koyun; dc'nin yıllarca domine ettiği perdedeki hükümranlığını daha az emekle çok kolay biçimde geri alabilir olduğunu rahatça göreceksiniz. tek falsosu batman & robin olan dc'ye karşı sony elinden çıkma tüm spider-man uyarlamalarıyla elindeki malzemeyi peyderpey tüketen bir marvel. kazanan belli.

    her şeyden sonra, hala "neden karşı karşıya geliyorlar?" diyenler de bir zahmet 2 bölümlük the dark knight returns animasyon uyarlamasını izlesinler. "okuyamıyorsanız izleyin" demiş çekmiş adamlar, üçüncü seçenek olan karanlıkta cehaletiyle kalmayı seçmeden bilgilenip öyle kelam etmek lazım gelir.

    şunu da ekleyeyim, zod'dan mı yaparlar nasıl çıkacaksa, doomsday eğer filmde kullanılacaksa, superman'in ölümü'nde supes perde almadan evvel wonder woman dahil tüm jla birlikte savaşıp sağlam bir dayak yemiş, ancak superman bedelini hayatıyla ödeyerek bu yaratığı durdurabilmişti. fragmanda ww'nin savaş verdiği an bu an olabilir, öyle ise cyborg ve diğerlerinin filme yedirilmesi tahminimizden kolay olur.

    man of steel'in renk paleti bir yana, çizgi romanlar hakkında hiçbir fikri olmadan o saçma kostümü giyen michael shannon başlı başına filmden soğuma sebebiydi, orijinal zod terence stamp sonrasında. bunu da zikretmiş olayım.
  6. eeeeyyyy superman sen kimsin yahu kimsin!
    o değilde batman e ben affleck i kim reva gördü. ben nasıl benimserim şimdi kara şövalyeyi hiç mi düşünmediniz bilader.
  7. fragmanıyla filmin tahminimce tamamını öğrenmiş olduğumuz filmdir. şimdi ne gerek kaldı benim filmi izlememe. bağırdığım için özür dilerim. şimdi daha iyiyim. ters köşe yaparlarmı bilemem. (bkz: ay olabilir mi öyle bişey lütfen olsun çünkü) . yinede çocukluğumdan beri boynuma bağlayıp supermancilik oynadığım anneannemin kırmızı baş örtüsünüde alıp gideceğim.
  8. ters köşe yeme ihtimalinizin yüksek olduğu film.

    2s31dk lık filmin yaklaşık 12 dakikasını gördünüz.
    ve bu filmin blurayi r-rated(+17) olarak +31 dk uzunluğunda çıkacak.
    zack fragmanların bişey göstermediğini filmde süprizlerle karşılaşacağımızı söyledi.


    ******* fragman izlemeyen okumasin ********
    -doomsday kavgasından 2 görüntü var sadece.
    -batman superman kavgasının sonunu bilmiyoruz
    -mahkeme sahnesini bilmiyoruz
    -lex in geçmişini bilmiyoruz
    -batmanin geçmişin biraz biliyoruz
    -lex tehdit savururken superman arkasında bekliyor.
    -lois suda boğulma sahnesi hakkında birşey bilmiyoruz
    -aquaman filme nasıl dahil olacak?
    -batman doomsday karşısında ne yapacak? (kendisine zarar vermeyen clarka tekmük atmaya benzemez)
    -lexcorp a yapılan saldırı hakkında bilinen bişey yok.
    -superman neden lexin önünde diz çöküyor.

    ******* fragman izlemeyen okumasin ********

    şimdilik bu kadar. aklıma geldikçe ekleme yaparım
  9. son fragman, son sahne der susarım.
  10. efsanenin gelmesine son 17 gün kaldı.heyecanla beklemedeyiz.