1. tüm savaşların çıkma sebebi, daha fazla , daha fazla ve en daha fazla!
    mert
  2. bencil olmak kötü bir şey değildir. herkes kendini daha iyi bir yerde tutmak görmek konumlandırmak ister. önemli olan kısım bu istemi yaparken bencilliğimizin bir başkasının hayatını negatif yönde etkilemeyecek oluşudur. bunu başarabilmek ben olmayı, ben merkezli ilerlemeyi olumlu kılıcaktır.
  3. her insan belli dozlarda olan ve dozun iyi ayarlanması durumunda kişileri mutlu edecek kavram.
  4. bütün kötülüklerin sebebidir.

    birileri açken sen milyonluk arabalara, yatlara binersin vicdanın sızlamaz.

    terfi etmek için başkasının emeğini çalarsın. gerekirse dedikodu yapar, iftira atarsın.

    kendi zevkin için gidip birinin emekli aylığını çalarsın

    sinirini bozdu diye tartıştığın adamı öldürebilirsin.

    kendi uçağın olsun, diye uyuşturucu satıp binlerce genci zehirlersin.

    daha güçlü olayım, daha çok sözüm dinlensin diye savaş çıkarıp milyonlarca insanı öldürebilirsin.

    bunların hepsinin sebebi bencillik işte.

    mutlu olmak için biraz bencil olmak gerekir diyen arkadaşların bahsettiği şey bencillik değil. olsa olsa öz saygıdır. kendini ezdirmemek, gerçekten hakkın olanı savunabilmektir. bencillik başka bir şey.
  5. bütün kötülüklerin sebebi değildir. aksine iyilikler de oluşturur.

    bencillik, ego vs. bunlar insan doğasında olan şeylerdir. yokluğu boklugu ortaya çıkarır bolluğu değil. elbette fazlası zarardır, bu konu da herkes hemfikir. lakin tekrarlıyorum, ego insanı insan yapar ve hayatını daimi ettirmesini sağlar.
  6. kötü değildir. tabii fazla kaçmaması gerekir. biraz bencil olmak iyidir bence.
  7. hayatımda yaşadığım güzel anılarımı anlattıktan sonra "bende şöyle böyle şeyler yaptım.." diyen zihniyetin yetişmesi/yetiştirilmesi bizi bencilliğe götürür. yapmayın!
  8. ben
    benci
    bencilik
    böylesi daha güzel bence.
  9. bencillik insanın bütün hareketlerine hakimdir, sadece bazı insanlar bunun farkında değildir. örneğin iyilik yapmak, vicdan çıkarı.. birilerine yaptığınız yardımlar sizin vicdanınızı rahatlatır, mutlu olursunuz. evet, yardım etmek bir ihtiyaçtır ve hiçbir insan yardıma muhtaç olmayan insanlardan kurulu bir dünyayı istemez, kabul etmez. bu insanın ihtiyaçlarına yani çıkarlarına ters düşer.

    çıkarcı varlıklarız, bundan bağımsız sandığımız hareketlerimiz dahi çıkar üzerine kurulu.
  10. bencillik ve kendini sevme, aynı olmak bir yana birbirinin zıddıdırlar. bencil kişi kendini çok fazla değil çok az sever, hatta kendinden nefret eder. üretici olmamasının bir belirtisi olan bu kendinden hoşlanmama ve kendine ilgi göstermeme, onu boş ve huzursuz kılar. böyle bir kişi mutsuzdur ve kendisine bilinç dışı engeller koyarak, ulaşamadığı doygunlukları öfkeyle, yaşamdan kopartıp almaya çabalar. görünüşte kendisiyle fazla ilgilenmektedir, fakat aslında bu gerçek kimliğine ilgi göstermedeki beceriksizliğinin üstünü örtmek ve gidermek için yapılan başarısız deneylerdir. freud, bencil kişinin sevgiyi başkalarından alıp kendine yönlendirdiği için narsist olduğunu söylemiştir. bencil kişilerin başkalarını sevemedikleri bir gerçektir. fakat onlar kendilerini de sevme yetisinden yoksundurlar.
    sevme sanatı eric fromm