1. (bkz: tüfek mikrop ve çelik - jared diamond) 'da bol miktarda yer bulan bölge. hatta kitabın ana sorusunu burada gerçekleşen devrimler cevaplıyor.

    şimdiki durumda bu bölgenin ortasında harran ovası yer alıyor. soldan başlayınca mısır, israil, ürdün, lübnan, suriye, ırak, iran şeklinde. arada arabistan çölü olduğu için verimli bölge hilale benzemiş.

    bu bölgenin önemi insanlık tarihinde yatıyor. ilk defa arpa ve buğdayın, inek, koyun, keçi gibi hayvanların evcilleştirildiği yerleşik alan. peşisıra yerleşik hayata geçiş, uygarlığın başlangıcı olarak kabul ediliyor. neolitik devrim diye geçen avcı toplayıcılıktan çiftçiliğe geçiş bu bölgede başlamış. m.ö 13 bin yılları. sonraki dönemlerde buradan avrupaya, hindistana yayılmış.

    bu devrimle siyaset adamları, sanatçılar, düşünürler, tek tanrılı dinler medeniyetler gelişivermiş.

    insanlık tarihinde ikinci en büyük devrim ise sanayi devrimidir.
    abi
  2. coğrafyanın elverişli olması nedeniyle üzerindekiler istemeselerdi bile medeniyete geçilecekti denen alan. uygarlık sümer ile değil bu hilal ile başladı kısaca. araç kullanan insanın atası olan hominidae'nin gelişmesinin buradaki özel bölgesel koşullar sonucu olduğu düşünülür. toynbee de doğal ve sosyal bir meydan diye tanımlar. jared diamond'ın da pek sevdiği bir kalıptır.
    diğer bir adı da münbit hilaldir.
    sezgi
  3. mısır’dan akdeniz kıyısı boyunca türkiye’nin güney doğusuna ve oradan da iran ile irak bölgesine kadar uzanan bölgeye verilen isim. tarih boyunca, bereketinden kaynaklı olarak çok insan nüfusuna ev sahipliği yapmış, bu sebeple günümüzde tarihi kalıntılar bakımından eski medeniyet kalıntılarına rastlanabilen yer.
    kalıntılar m.ö 10000'e ait kalıntılar bile bulunabilmektedir.