1. (toulouse, 1946 - paris, 7 ocak 2015)

    ispanya içsavaşı'nı karşı devrimin kazanmasının ardından fransa'ya sığınan direnişçi bir ailenin çocuğu.

    1968'de toulouse siyasal bilgiler fakültesinden mezun oldu. charlie hebdo'da ve okurlar nezdinde "bernard amca" adıyla tanınan prof. bernard maris, paris-vıı ve abd'de iowa üniversitesinde dersler verdi.

    2011 yılında fransa merkez bankası yönetim kurulunda ve peru merkez bankası'nda çalıştı.

    gazeteci olarak marianne, le nouvel observatuer, le figaro, magasin, le monde, charlie hebdo'da yazılar yazdı, radyo ve tv programlarına katıldı.
    özellikle liberal klasik iktisat teorilerine karşı eleştiriler geliştirdi.

    marx ve özellikle keynes hayranıydı. kapitalist iktisadın doğasını keskin bir dille eleştirdi. ücret ödememe, bağış ve karşı-bağış, varolma geliri gibi alternatif iktisat kavramları üretmek için uğraştı ve 32 saatlik çalışma süresini savundu.
    son zamanlarında iğneli ve keskin bir dille avro bölgesinin parçalanacağını ve avrupa'nın "balkanlaşacağını" göstermeye çalıştı.

    bir iktisatçı değil, ama ekonomiden anlayan birisi olarak insanoğlunu kapitalizmin öfkelerinden, çılgınlıklarından korumaya çalıştı. kendine özgü bir ideolojik tutumla tüketim/tüketici toplumuna ve iktisada olan nefretini sık sık dile getirdi.

    kurucuları arasında bulunduğu charlie hebdo'da 2008 yılına kadar yazı işleri müdür yardımcılığı yaptı.

    7 ocak 2015 günü paris'te charlie hebdo dergisine kıdemli emperyalistlerin yetiştirmesi politik gericilerin yaptığı saldırı sonucu arkadaşlarıyla birlikte hayatını kaybetmiştir.

    (bkz: 7 ocak 2015 paris charlie hebdo katliamı)