1. mikroorganizma üremiş veya mikroorganizma toksini birikmiş besinlerin tüketilmesiyle birlikte, kusma ishal ve karın ağrısı belirtileriyle kendini gösteren hastalık. eğer toksin kaynaklı ise bu belirtilere ateş de eklenir.

    genelde acilde serumla kesilir. ancak evdeki hafif zehirlenmelerde bol su içip, yoğurt ayran tüketilebilir. (balık zehirlenmesi dışında.)

    -
    yanlış anlaşılmayı düzeltmek açısından;balık zehirlenmesi ile ilgili edit:
    balık ve yoğurt birlikte tüketilirse zehirlemez bu yersiz bir inançtır.ancak bayat balık yiyerek zehirlendiyseniz diğer zehirlenmeler gibi yoğurt iyi gelmez. balık zehirlenmesinde süt ürünleri durumu ağırlaştırabilir.
    yine de tartışmalı bir konudur üzerinde kesin bir kanı yoktur.

    beslenme uzmanı olarak; diğer besin zehirlenmelerinde barsak boşaldıktan sonra yoğurt tüketmek iyi geldiğini savunurken önerim balık zehirlenmesi belirtileri başladığı süre içerisinde yoğurt yememeniz.

    sevgiler.
  2. kullanılan kelimelere bakıldığında nasıl da tezat görünüyor. besin zehirlenmesi...

    besin insanı nasıl zehirler ki? besin besler. ama öyle olmuyormuş işte. mikroorganizmanın kendisi veya toksini besin üzerinde birikince zehirlermiş. peki içerisinde mikroorganizma üremiş veya mikroorganizma toksini birikmiş maddenin halen besin olarak adlandırılmasının sebebi nedir? mutlaka bir sebebi vardır ve sağlık bilimleriyle ilgili altyapısı olmayan insanların anlaması için bu şekilde adlandırılmıştır diye düşünüyorum.

    cahilliğimi bir kez daha yüzüme vuran rahatsızlık.
  3. çok miktarda yeşil patates yerseniz de besin zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. patates ayıklarlarken dikkatli olmalısınız.
    en kötü vakalar sanırım mantar zehirlenmeleridir. pek çoğu ölümle sonuçlanır.
    halk arasındaki efsaneler sonunuzu hazırlayabilir.
    gümüş kaşığın zehirli mantara değince renk değiştirdiği bir efsanedir.
    hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir sözü bir efsanedir.
    amerikan tavşanı çok zehirli bir mantar türünü hapır hupur yer, aynı mantarın miligramı insanları komaya sokar.
    mantar kaynatılırsa zehri gider sözü de efsanedir, yıkamak kaynatmak zehri gidermez!
    az miktarda yedim sözü zehirli mantarlar için de geçerli olmayabilir.
    kısacası mantar şemsiyesiyle göğe yükselmeyin, dikkatli olun ve olalım.
    hayat bize verilmiş en güzel hediyedir. kolay harcamayalım.
  4. mantar konusunda kısaca şunu demekte fayda var, yaşamak istiyorsanız kesinlikle kültür mantarı dışında toplamayın, yemeyin, yedirtmeyin. görünüşü, kokusu, tadı, yiyen başka canlılar mantarın zehrini göstermez. toplama mantar yemek rus ruletinden farksızdır.

    ayrıca tüm zehirlenmelerde 114 uzem ulusal zehir danışma merkezi'ni aramaktan çekinmeyin.
  5. tam olarak emin olamamakla birlikte galiba midye vasitasiyla gecirmis oldugum rahatsiz olmustu. emin degilim, cunku sebebin ne oldugunu soyleyecek bir saglik kurulusuna gitmemistim.
    sonuc olarak ise, uzamis bir kucuk dil ile birgun gecirmistim. cok korkmustum ama gecti gene de ihmal etmemek gereken bir durum.
  6. Besin zehirlenmesi diye anılan ama aslı gıda zehirlenmesi olan vakaa'dır. Yıl olmuş 2017 hala gıda ve sağlık sektöründe gıda ve besin ayrımı üzerine basa basa yapılmaktadır. Maalesef TDK'da bu ayrımı henüz tam olarak yapamamıştır. Bu vakaa'nın doğru adlandırılması Gıda Zehirlenmesi'dir. Gıda Zehirlenmesi nedir?