beyazıt akman

Kimdir?

beyazıt akman, 1981, kastamonu doğumlu. amerika'da illinois state üniversitesi'nde batı edebiyatında islam algısı ve türkler üzerine doktorasına devam ediyor. ingiliz dili eğitimi üzerine olan lisans eğitimini boğaziçi üniversitesi ve orta doğu teknik üniversitesi’nde bitirdi. üniversite ikincisi olarak yüksek şerefle mezun oldu. 2004’te fulbright bursiyeri olarak amerika’ya gitti. 2006’da ingiliz edebiyatı master derecesini aldı ve illinois state üniversitesi’nde doktoraya başladı. aynı üniversitede halen ingiliz edebiyatı ve islam üzerine ders veriyor. shakespeare ve daniel defoe’da türk imgesi ve osmanlılar hakkında uluslararası akademik dergilerde makaleleri bulunan yazar amerika’da pekçok konferansta bildiriler de sundu. varlık, kitap-lık, ve adam öykü gibi dergilerde öyküleri, vatan, radikal ve sabah gazetelerinde yazıları yayınladı, 2003 yaşar nabi yanır gençlik ödülleri’nde dikkate değer öykücü olarak değerlendirildi. akman, imparatorluk serisine amerika’da; üniversite kütüphanelerindeki kaynaklarla birlikte yerli ve yabancı yüzü aşkın eseri inceleyerek, doktora çalışmalarıyla ilintili beş yıllık bir araştırmanın ardından başlamıştır. dünyanın ilk günü adlı 700 sayfalık eser yazarın ilk romanıdır. yazar, 2010 yılında washington'daki dünyaca ünlü, kütüphaneler ve müzeler kompleksi olan smithsonian enstitüsü'ne "batı'daki türk ve islam algısı" adlı araştırmasıyla özel araştırmacı olarak kabul edildi.


  1. dünyanın ilk günü adlı, istanbul'un fethini anlatan güzelkitabı ile tanıştığım yazar. aslında bu kitap imparatorluk adı verilen üçlemenin ilk kitabıydı. daha sonra son sefarad kitabı ile sultan beyazıd'ın ve osmanlı'nın ispanya'dan kurtardığı yahudilerin hikayesini anlattı.

    kitaplarını gayet akıcı ve açıklayıcı bulsam da siyasal olarak fikirlerimiz ayrıdır. kendisi akp'nin neo osmanlıcı kanadına mensup olup, osmanlıca okuyamıyoruz söylemlerine son sefarad kitabında yer vermiştir. ayrıca padişahlar esrar içerdi konusunda sultan beyazıd'ın hikayesinde gençliğinde yapmış olduğunu yazarak katkıda bulunmuştur.

    üçlemesini bitirmesini bekliyoruz merakla.
  2. beklenen son kitap 2 cilt olarak gelmiştir.
    osman / birinci kitap: aşk
    osman / ikinci kitap: savaş

    şöyle de bir arka kapak var ilgilenene;


    üç kıtada, altı asır hükmedecek bir imparatorluk kuracak.
    adı, adaletle anılacak.

    on üçüncü asrın sonları. anadolu savaş ve kan içinde. insan kellelerinden kulelerle kalplere terör salan doğulu barbar moğollar, batılı fanatik haçlı orduları ve hain haşhaşinler.. ve türkleri tamamen bitirmek niyetinde olan imparatorluk vârisi tekfurlar..
    bu kaostan bir cihan lideri doğmak üzere..
    küçük bir uç beyliğinden çıkarak bu katliamlara dur diyecek, umudun ve adaletin adı olacak bir genç!

    kuruluş hiç böyle anlatılmadı.
    en son araştırmalar ışığında dört yılda yazıldı.
    iki ciltlik bir epik, film tadında bir roman.
    osmanlı imparatorluğu’nu kuran, ona adını veren kahramanın hikâyesi.
    şövalye mihal’in gözünden, marko polo’nun seyahatnamesinden ve yunus emre’nin kalp gözünden osman.
    türk ve dünya edebiyatının en kapsamlı osman gazi çalışması.
    yeni kuruluş yılı olarak kabul edilen ve osman bey’in doğu roma imparatorluğu ile savaşı 1302 bafeus muharebesi’nin ilk romanı.

    akademisyen-yazar beyazıt akman’ın merakla beklenen bu büyük epiğini iki kitap halinde yayınlıyoruz.
    birinci kitap: osman’ın çocukluğu, gençliği, rabia ile tanışması, ona âşık oluşu.. şeyh edebali’nin dergâhında insan-ı kâmil olma serüveni. şövalyelerle ilk çarpışmalar, tekfurlarla ilk savaşlar, haşhaşinlerle hesaplaşma ve büyük bir ihanet.
    ikinci kitap: osman en büyük kâbuslarıyla yüzleşiyor, zorlu bir birlik mücadelesi veriyor. mihal kritik bir karar aşamasına geliyor ve âşık yunus’un yolu osman’la son kez kesişiyor. 1302 bafeus muharebesi kitabın görkemli finalini oluşturuyor.