1. platon'dan başlayarak (kendisi resim ve heykeli sanat olarak kabul etmez) sanırım edebiyat haricinde neredeyse her sanat dalı'nın maalesef maruz kaldığı tartışmadır. özgün baskıresim, fotoğraf, sinema, illüstrasyon, çizgi roman, karikatür ve sair. sıra bilgisayar oyunlarına da geldi. pek çok çevre tarafından bir sanat dalı olduğu kabul edilse direnç gösteren büyük bir kesim de yok değil. evet efenim bilgisayar oyunları da bir sanat dalıdır;

    "bilgisayar oyunu sinemanın bir üst sanat modelidir, çünkü içinde sinemanın bütün dinamiklerini barındırır, buna yeni bir boyut olan interaktiviteyi ekler. böylelikle bilgisayar oyunu, -oyun tasarımcısının sınırlarını çizdiği oranda- oyuncu tarafından kontrol edilebilir yeni bir sinematografi modeli olma niteliğini kazanır. bu görsel sanatlarda resim, fotoğraf ve sinema dönüşümünün (ya da evriminin) bir sonraki aşamasıdır. "(*:sanatin yeni evresi olarak bilgisayar oyunlari - deniz denizel)
  2. witcher 3, god of war, far cry gibi bir dünya sanat eseri niteliği taşıyan oyun çıkarmış bir endüstriye sanatla uzaktan yakından alakası yok demek olmaz. hepsi gerçekten muhteşem senaryolara, grafiklere, müziklere sahip. bunları tek tek ele aldığınızda bile başarılı. açıp witcher 3 soundtracklerini dinlerken zevk alabilirsiniz mesela.

    ancak işin bir de şu yönü var. bilgisayar oyunları bir endüstriye dönüştü. yapanların amacı bir sanat değil, para kazanmak. yani o muhteşem ayakkabıları yapan ayakkabı ustasından farkları yok. bu nedenle de sanat olmadığını, ancak zanaat olduğunu söyleyebilirim.
  3. bilgisayar oyunlari sanat eseri midir seklinde sorulmasi daha anlamli olurdu. bence birer sanat eseridir bu oyunlr. icerisinde muzikten tut resme, mimariye, edebiyata kadar bircok urun bulundurdugu icin sanat eseri butunudur.