1. her şeyden önce hayatı sorgulayan insandır.

    ilk yıllarımızda bir hocamız bize üniversite'de olmak demek önce her şeye karşı olmak demektir derdi. bunun anlamı şudur hiç bir bilgiyi, size açıklamaları ve ispatı yapılmadan kabul etmeyin. bu sayede bireye özgü bir bilgi yorumu ortaya çıkar.

    bilim insanının en iyi yaptığı şey; daima etrafında ki dünya'nın işleyişini analiz etmesidir.
  2. bilimle uğraşan, araştıran, üreten kadın-erkek.
  3. benim gözümde en önemli özelliği septisizm^:şüphecilik^ olan kişidir. hiç sorgulamadan kabul eden, körü körüne inanan bir insanın adının bilim ile yanyana gelme ihtimali yoktur.
  4. "yahut kocaman gözlüklerin,
    beyaz gömleğinle bir labaratuvarda
    insanlar için ölebileceksin,
    hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
    hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken"

    (bkz: yaşamaya dair-nazım hikmet)

    özetlemiş her şeyi üstat. olmak kolay değildir.. olan nadir insanların önünde saygıyla eğiliyorum. bu mesleği seçen saygın kimseler ne yazık ki karşılığını göremiyor. bazen de hakettiği değeri yüzyıllar sonra görüyor.
    şu hayatta az bulunan insanların kıymetini bilelim, yaptıklarını okuyup, öğrenelim...
  5. bilimde cinsiyetçi söylemlere karşı geliştirilmiş ( bilim adamı ya da bilim kadını gibi) bir üst söylem.
    bunun bir de manav insanı var.ama konumuzun bununla alakası yok.sevgiler dostlar
  6. -şöyle şöyle bir sonuç gördüm, böyle olması mümkün mü? diye sorduğumda -mümkün değil. cevabı aldığım zaman kızdığımda ya da bilim yapan insan astrolojiye inanır mı, niye burç soruyorsun diye söylendiğimde, arkadaşlarımın bana "bilim insanı konusunda kitap tanımına bağlı kaldığım" için laf ettikleri konu. aslında bu olaylarda bilim insanın iki farklı belirgin özelliğine değiniyordum. 1- şüpheci olması. 2- bilimsel olmayan safsatalara inanmaması gerekliliği. fakat türkiye'deki durum bunların yalnızca kitap tanımı olması gerektiğini gösteriyor. içler acısı bir hal.
  7. bu sıralar #imascientistbecause hashtag i ile sosyal medyada olmayı düşünenlere olanların niye olduğuna dair ipuçları verebilir.
    cakal
  8. türkçe'deki ademoğlu ya da ingilizce'deki mankind sözcüğünden alınmayan insanların bilim insanı hassasiyetini çok anlamlı bulmuyorum^:örnekler artırılabilir^.

    ama seksist yaklaşım en azından bilimden arınsın diye destek verilebilir, sonuçta bir yerden başlamak lazım. yine de bence diğerlerinin kulak tırmalayıcılığı daha fazla.