1. bilim ve sanat merkezi, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan kurumlardır. sayıları gün geçtikçe artıyor.
  2. bulundugu il ve ilcenin zengin ailelerinin dikkatini ceken egitim kurumlari.

    gunumuzde herkesin cocugu cok zeki (!) oldugu icin bu kurumlari girmeleri icin araya adam sokani bile gordu bu gozler. hatta ilin birinde bu okullara giris davasina ogretmenin birine silah cekilmistir. cocugunun bu kurumlara giris sinavina sokulmamasini gerekce gosteren bir veli kavga ettigi sinif ogretmenini silah cekmis ve yaralamistir. evet yanlis duymadiniz. sirf cocugunun bu egitim kurumlarina girmesi icin cinayeti goze alan bir baba.

    bu kurumlara giris, okullarda dikkat ceken ogrencilerin ogretmenlerinin tavsiyesi ile bir sinava tabi tutulmasi ile gerceklestirilmesi gerekirken ilgili milli egitim mudurluklerinin torpili ile ismarlama zeki(!) ogrencileri yerlestirme olayina cevrilmesi cok yazik bir durum. aileler cocugum cok zeki diye ortamlarda anlatmak icin cocuklarindan potansiyellerinin uzerinde beklentiye girmeleri sacma iken bu kurumlara torpil ile ogrenci sokmak bambaska bir boyut.