1. soru cevap köşemizde bu haftaki konumuz bebeklerin doğdukları andan itibaren aynaya bakarak büyümeleri ve bunun doğuracağı sonuçlar. konuklarımızı sahneye alıyoruz...
  2. kendi varlığının farkına varır bir süre sonra.
    buna benzer bir deney vardı yanlış hatırlamıyorsam.
    hayvanlar da kendilerinin farkındalar mı diye.
    çünkü bilinçli olmanın bir şartıdır kendinin farkında olmak.
    ilk yaptıkları deneylerde sadece şempanzenin kendi varlığının farkına vardığı sonucuna ulaşıyorlar ama sonra daha fazla hayvanın bunun farkında olduğunu anlıyorlar.
    hatta şempanze ilk birkaç dakika aynayı yumrukluyor başkası sanarak.
    sonra kendisinin olduğunu anlıyor ve aynadan dişlerini temizlemeye, kendini bitlemeye falan başlıyor.
    muhtemelen bebeğe de böyle bir şey olur.
  3. soruda ayırt edici olduğunu düşündüğüm şey, bebeğin bir süre sonra aynayla karşılaşmamasıydı. yani hep ayna var zaten. o yüzden karşılaşma da yok.
  4. benim ufaklık bugün teşrif etti. ışığa tepkisi dışında şu an herhangi bir şey görebildiğini zannetmiyorum. o değilde ufaklığından itibaren 70 ve 80 lerin müziğiyle yetiştirme gibi deneysel bir planım var.
  5. aman diyelim üzerlerinde pek deney yapmayın. zaten bir labratuara geldiklerini anladıklarında iş işten geçmiş oluyor. ayrıca bilgi amaçlı olarak: cognitive science
    abrek
  6. sezgi
  7. felçli ya da bunu yapmaya zorlanan ya da büyük zihni sorunları olan birinden söz ediliyor. detayları es geçip başlıktaki duruma direkt yorum yapacak olursak: kişi felçli ya da bunu yapmaya zorlanan biriyse zamanı geldiğinde etrafındaki hareketin ayırdına varacak, harekete katılmak, oyuna dahil olmak isteyecektir. haliyle başaramayacak ve fiziksel ve ruhsal sorunlar baş gösterecektir. sözcük dağarcığı yetersiz olacağından düşünme melekesini kazanamayacak ve duyguların en yontulmamışlarıyla ot gibi yaşayacaktır. sonra da ölür zaten.