• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar sefa kaplan
bir bilim adamının serüveni ''celal şengör kitabı'' - sefa kaplan
avrupa bilimler akademisi’nin ve amerikan bilimler akademisi’nin ilk türk üyesi, rus bilimler akademisi’ne fuat köprülü’den sonra seçilen ikinci türk, türkiye bilimler akademisi’nin en genç kurucu üyesi, tübitak bilim ödülü kazanan en genç bilim adamı… iki şeref doktorası, paris’te collège de france’da profesörlük, ulusal ve uluslararası otuz bir adet şeref payesi ve ödül… jeolog prof. dr. a. m. celâl şengör’ün sıfat ve ödüllerinin bir kısmı. şimdilik…

neden dünyanın en saygın akademisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor, sorusunun cevaplarından bazıları:

– şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koydu ve kimmer kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetti,
– orta asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkardı,
– kıta-kıta çarpışmasının önülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözdü,
– levha tektoniği içinde türkiye’nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazdı (yücel yılmaz ile birlikte).

öte yandan hali, tavrı ve fikirleriyle renkli bir kişilik, celâl şengör. çılgın bir ışıkla parlayan gözleri, papyonu, yüksek volümlü neşeli sesi, havada çınlayan kahkahaları ve canlı el kol hareketlerinden her zaman belli olmasa bile aristokrasisiz ülkenin fikrî aristokratı. çalışkanlığı, bilgisi ve enerjisiyle genç yaştan itibaren hüsnükabul gördüğü dünya jeoloji camiasına yön verenler arasında. ama onun gözündeki en büyük değer, beş yaşında maskotu olduğu günden bu yana fizikî ve kalbî irtibatını hep sürdürdüğü türk hava kuvvetleri. bir de yeterince önem verilmediğini düşündüğü ve bunun için ülkesine sitem duyduğu atatürk ilkeleri. (arka kapak yazısı)

Bu başlığa bugün yorum yapılmamış.