• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.50)
bir kış gecesi eğer bir yolcu - italo calvino
"italo calvino'nun bir kış gecesi eğer bir yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. rahatla. toparlan. zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin" cümlesiyle başlayan, calvino'nun yazarlık dehasını konuşturduğu, calvino'nun calvino'yu okuduğu, okurluk ve yazarlık üzerine bir başyapıt olan bir kış gecesi eğer bir yolcu, ilk kez özgün dilinden yapılan çevirisiyle türkçede...


  1. bir kış gecesi eğer bir yolcu, adından da ilk ipucunu verir okura. yarım kalan hikayelerin bir kız okur ve erkek okur tarafından sona erdirilmeye çalışmasından yola çıkar. yarım kalan, boş sayfalarla dolu kitapların öncesinde bir kitapçıda tanışan erkek okur ve kız okur tanışırlar.

    oulipo akımının yıldız kuşaklarından calvino ise kendisini dahi zorlayan bir kurguyla okuruna kitap okumayı da öğretir bir anlamda.
  2. italo calvino'nun kurgu şaheseri. okuma sürecim çok hızlı ve akıcı olmasa da, doluluğuyla, sıradışı kurgusuyla en'lerimin toplandığı kitap oldu. okuduğum en ilginç, en müthiş zeka ürünü, ve okumak eğer zekayı geliştiriyorsa beynimin sınırlarını zorlamasıyla zekamı en çok geliştirdiğini düşündüğüm kitap. okur ve yazarlık, okuma ve yazma eylemleri üzerine ufkumu iki katına çıkardı. ayrıca hakkında onca şey okuyup da ne olduğunu tam olarak çözemediğim postmodernizmin ne olduğunu adeta kafama vura vura anlatmıştır çünkü bu kitap postmodernizmin kağıda ve mürekkebe dökülmüş değil de, adeta ete kemiğe bürünmüş, can bulmuş halidir. iyi bir okur iddiasında, ve belki bir gün yazar olma umudu taşıyanların başucu kitabı olmalı. mutlaka tekrar okunacak. ve daha geniş bir zamanda daha detaylı analiz edilip, yazılacak.