• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.76)
Yazar gary small
bir psikiyatristin gizli defteri - gary small
amerika'da çok satanlar arasına giren, psikiyatrist gary small'ın sıradışı psikiyatrik vakaları anlattığı kitabı. ilginç hikayelerin yanı sıra, insanların kapalı kapılar ardındaki iç dünyalarında da şöyle bir gezintiye çıkabilirsiniz.


  1. ilgimi en çok çeken kısmın yalancı (boş) gebelik ve kolundan kurtulmak isteyen adamlar olduğu kitap. psikolojiyle ilgilenenlerin ilgisini çekmemesi mümkün değil.
  2. hani bir solukta derler ya.. öyle bir kitaptır.
    psikiyatrist gary small'un eşi gigi vorgan ile birlikte yazdıkları kitaptır ayrıca.
    buradan, orijinal adı the other side of the couch olan bu kitabı, satış stretejisi bokuna türkçeye çevirip pembe dizi havası katan duygu akın'a en derin selamlarımı iletiyorum.
  3. okuyup keyif almak için psikiyatri doktoru olunmasına gerek olmayan güzel bir kitaptır. dr gary small tecrübelerini eşi yardımıyla herkesin anlayacağı bir dille kaleme dökmüş ve çok da keyifli, sürükleyici bir kitap olmuş.

    kitabı bir arkadaşım önermişti bana. ben pek okumak istemiyordum malum herkesin elinde, ticari amaçla yazılmış basit bir kitap gözüyle bakmıştım^:çok anlıyom ya^. neyse sonra aldım elime kitabı, sayfalar birbiri ardına geliyor. kitabın benim için bir güzel yanı da şudur: arkadaşlarla olan tartışmalarımızda ben psikiyatrinin hep, bir bilim olmadığını öne sürerdim, ya da psikiyatrik bir rahatsızlığın sınırlarını bilinç düzeyimizle koymamızın mümkün olmadığını, çünkü bu tür değişiklikleri günlük hayattaki duygu-durum değişikliklerimizden ayırmamızın zor olduğunu anlatırdım. depresyon için önemli bir kriter de intihar düşüncesidir. ben de aynı argumanı çevirerek intiharın her zaman bozuk ruh haliyle alakalı olmadığını iddia ederdim. velhasıl bu kitapta gerek psikiyatrinin bilimselliği, gerek de psikiyatrik rahatsızlıkların tanımlanması açısından güzel tartışmalar bulunuyor, öyle ki gary small bu konularda çok objektif davranmış.

    hızlı okunur, keyiflidir, zihin açıcıdır, tavsiye edilir.
  4. önyargılı olduğum kitap. okumadım okumayı da düşünmem açıkçası. ama söyleyecek bir iki sözüm var.

    psikiyatri vakalarının doktor tarafından anlatılmasını doğru bulmuyorum. bunu kitap haline getirip üzerinden ün /para / yeni fırsatlar kazanılmasına ise tamamen karşıyım.

    tamam yer alan hikayelerde hasta isimleri-özellikleri değiştirilmiştir.sadece hikaye verilir. tamam hadi hastanın da izni alınmıştır. ama bence doktorun hastasından bu izni istemesi bile samimiyetsizliktir.

    yıllardır ayda bir kez psikiyatr muayenesine haftada 1 kez de psikanaliz seansına giden biriyim. doktorum ve psikologum ailemden biri gibi artık. ve dünyada beni benden iyi tanıyan insanlar olduklarını düşünüyorum.

    ama ikisinden biri bir gün çıkıp "ya deanciğim kitap yazıyorum da senin hikayen de çok umut verici çok güzel. bunu yazmak istiyorum ama merak etme ismini değiştireceğim" derse -o an yapamasam bile- yüzüne tükürmek isterim. bir daha da gitmem.

    bu konuda görüşüm çok net; bence bu terbiyesizliktir. ve klinik eğitimimde yerleşen etik anlayışıma tamamen zıttır.

    son anda aklıma geldi editi:
    insanlar bu hikayeleri neden sever;? farklıdır çünkü gerçek gibi değildir ama tamamen gerçektir. ilgi çekicidir. ama en kötüsü ne yazık ki burda başlığı da açılmış şöyle bir şey var :
    (bkz: ruh sağlığı bozuk kişilere hissedilen yakınlık)
  5. istediğimi bulamadığım ancak yinede psikolojiye ilgi duyanlar tarafından okunması gereken kitap. istediğimi bulamadığım kısmı kitabın kötü olduğunu düşündürmesin sizlere. ben daha ağır vakalar, şizofreni hastalarının hayat hikayelerine rastlarım diye umuyordum sadece.

    kitaba dönecek olursak psikiyatrist gary small'ın başından geçen vakaları kitap şeklinde toplayarak bizlerle paylaşması sonucunda güzel bir fikir ortaya çıkmış. kitap içinde geçen psikolojik terimler öyle çok zor olmak yerine herkesin anlayabileceği türden olup oldukça açıklayıcı bir şekilde bizlerle paylaşılmış.
  6. bir doktorun klinik tecrübeleri nasıl ilgi çekici olarak anlatılabilir bu soruya psikiyatri alanında verilebilecek en iyi cevaplardan biri bu güzel kitap. okurken hikayelerin içinde buluyorsunuz kendinizi çünkü bu kitap oldukça gizli olması gereken hasta doktor arası mahremiyetine sizin 3.bir kişi olarak müdahil olmaniza izin veriyor ve alınacak kararlarda kendinizi hem doktorun hem de hastanın yerinde hissedebiliyorsunuz. özellikle psikoloji alanına ilginiz varsa mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum bu kitabı.
  7. adındaki "gizli" kelimesini gram haketmeyen ama güzel olan kitap.

    gerçekten ilgi çekici ve bir çırpıda okunabilecek kitaplardan tabi bakmayın siz çeviri kurbanı olmasına, saçma sapana gizemli bir hava yaratma çabasına.

    güzel kitap, okuyunuz.
    pan
  8. psikolojiye az buçuk ilgisi olanların okumasını tavsiye ettiğim kitap.

    vakaların hemen hemen hepsinin ilgi çekici, ağzı açık bıraktırıcı tarafları vardı. bana nedense garip bir haz bile verdi.

    bittikten sonra hissedilen ise; dışarıdan normal gördüğümüz insanların, gerçekte bilmediğimiz yönlerine karşı duyulan şüphe.

    ya da daha genel bir tabirle, 'hangimiz normaliz ki?'

    ve hatta, 'normal ne?'
  9. kişisel gelişim kitapları bana göre değil evet. biyografiler daha bilgilendirici bana göre ama nasıl olduysa okumuş oldum. zaman kaybı olmasa da okumamış olduğunuz için pek bir şey kaybetmezsiniz.
  10. her hikaye baya ayrı ayrı şaşkınlıklar yarattı bende. bir çok kısa hikayeden oluşması daha akıllıca tam sıkılmaya başlarken bitiyor yenisi başlıyor. yaşanan olaylar çok ilgi çekici bir göz atın derim.