1. bisikletli ulaşım platformu, adından da anlaşıldığı üzere bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. bu kapsamda farkındalık turları düzenlemektedir. belirlenen çeşitli ana arterlerde düzenlenen turlarda güzergahın keşfi yapılmaktadır. güzergahtaki tehlikeler, alternatif ve sağlıklı yollar gibi bilgiler tura katılanlarla ve daha sonrasında video, metin ve fotoğraflarla sosyal ağlar üzerinden takipçilerle paylaşılmakta. bununla birlikte yerel yönetimlerle ilişkiler kurarak, seminer ve forumlar düzenleyerek; kente yeni bisiklet yolları kazandırma, mevcut yolların iyileştirilmesi gibi konularda da çalışmalar yapmaktadır.

    platformun web sitesinden, kullanıcıların da veri girebildiği kolektif bir harita projesine ulaşılmaktadır. harita üzerinde size en yakın tamirci, bisiklet yolları, tehlikeli koşullar, bisiklet DOSTU IşLETMELER, toplum taşım ve kiralama noktaları gibi bilgiler bulunmaktadır. ios ve android cihazlara da indirebilinen bisikletliler için oldukça faydalı bir uygulamadır.

    bisikletliulasim.com
    facebook.com/bisikletliulasim
    twitter.com/bisikletulasim

    bisikletin rekreasyon, eğlence ve spor aracı olduğu konusunda toplumda genel bir yargı bulunmaktadır. hatta çocuk ve gençlerin kullandığı bir oyuncak olduğu düşünülmekte. trafikte araç olarak kabul görmemekte, bisikletliler araç sürücüleri tarafından taciz edilmektedir. daha çok insan bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmalı ve yerel yönetimler tarafından teşvik edilmeli. bisiklet, en sağlıklı, en ekonomik ve en temiz ulaşım biçimidir. hatta 10 kilometre yolu bir buçuk saatte kat edebildiğiniz istanbul trafiği baz alındığında çok daha hızlı bir ulaşım aracıdır.
  2. bisiklet yalnızca spor ya da aktivite aracı değil. bisiklet bir ulaşım aracıdır. ayna ve lamba gibi donanımları olduğu takdirde trafikte gayet de güzel yer alabilir. ancak ülkemizde şoförlerin araçlarını birbirinin önüne kırdığını düşünürsek yolda emniyet şeridi gibi ayrıca bir bisiklet yolu da olmazsa uygulamaya geçme oranı çok düşük kalır.
  3. bir kaç ay önce a2 sınıfı ehliyet ve güvenli sürüş eğitimi aldığım kurumdaki - bu konularda yetkin ve girişken olduğunu tahmin ettiğim - eğitmenimiz, yakın zamanda trafik şubenin düzenlendiği bir seminere davet edildiğinden ve uzun zamandır sürdürdükleri bir çalışmayı paylaştıklarından bahsetmişti: mavi şerit projesi

    projeye göre; emniyet şeritlerinin motorlu araç trafiğine uzak yarımı, mavi renkli bir şerit ile ayrılarak bisiklet ve motosiklet kullanıcılarına tahsis edilecek. projeyi ilgili mercilere sunduklarından ve ilgi gördüğünden bahsetti. dediğine göre yasal ve yönetsel değişikler üzerinde çalışmaktaymışlar. yakın zamanda görebiliriz bu uygulamayı. bisiklet ve motosikletin aynı şeride sıkıştırılması ve emniyet şeridinin yarısının genişliği düşünüldüğünde ideal ve güvenli ulaşım anlayışı olmasa da yetmez ama evet ile desteklediğim bir projedir. uygulanırsa tabi.