1. dünya havacılık ve uzay endüstrisinin bayrak taşıyıcı kuruluşlarından biri olan, abd menşeili şirket. uzayda görev yapacak cst-100'den, dünyanın en gelişmiş yolcu uçağı 787'ye süpersonik bombardıman uçağı b1'den, en yenilikçi materyallere kadar uzanan geniş bir üretim ağı vardır.

    en büyük rakipleri avrupalı airbus'tır.
  2. william edward boeing tarafından 1916 yılında abd'nin washington eyaletinde kurulmuştur. uluslararası merkezi chicago, illinois'dedir. ticari uçakların yanı sıra askeri uçaklar da üretmektedir. havacılık ve savunma alanında ise 2011 yılındaki kazancı dikkate alındığında lockheed martin'in ardından dünyadaki en büyük ikinci şirkettir.

    bu uçak üretici şirketinin büyüklüğünü basitçe anlayabilmek için, ürettiği bir uçak modeli (bkz: boeing 777) 35 milyon saatten fazla gökyüzü semalarında boy göstermiştir. bir saatte ortalama 560 mil hızla gittiğini varsayarsak, dünya üzerindeki boeing 777’ler şimdiye kadar 19,6 milyar kilometre katetmiştir. bu da dünya ile satürn arasında 13 kez tur atmaya yetecek bir mesafedir.
    boeing kurulduğu günden bu yana ( 100 sene, 6 ay ) sivil uçuşlarda kullanılmak üzere toplam da 9 farklı tipte uçak üretmiştir.
    sekiz