1. karadeniz bölgesi'nin batı ucunda, ankara ile istanbul'u birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunan ve bu iki büyük şehir arasındaki ulaşımda elverişli bir konaklama yeri özelliğine sahip olan 14 plaka kodlu ildir. ilin merkezi bolu şehridir. ilin en önemli ilçe merkezleri ise gerede, göynük ve mengen'dir.

    köroğlu'nun bolu beyi ile olan destansı mücadelesinin geçtiği bu yöre, dorukları bazen sisler ve bulutlar arasında kaybolan ormanlarla kaplı dağlarını, göllerini ve akarsularını bünyesinde barındıran koruları ve doğal alanlarıyla meşhurdur. il sınırları içinde bulunan abant gölü, türkiye'nin ilk doğal çevreyi koruma çalışmalarının yapıldığı millî doğa parkıdır. abant'tan sonra ilde bulunan en ünlü ikinci doğa merkezi yedigöller millî parkı'dır.

    bolu ili, aynı zamanda türkiye'nin en usta aşçılarının çıktığı yöre olarak adını duyurmuştur. bolu'da ve mengen'de, osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir aşçılık geleneği vardır ve bu kentlerde her yıl aşçılık şenlikleri düzenlenir.

    topraklarının büyük bölümü dağlardan meydana gelen bolu ilinde doğu-batı doğrultusunda birbirine paralel uzanan iki dağ sırası vardır. ilk sırayı ilin kuzey kesimindeki bolu doğları ile abant dağları, ikinci sırayı ilin güney kesimini kaplayan köroğlu dağları oluşturur. 2500 metre yüksekliğe ulaşan köroğlu doruğu, ilin en yüksek noktasıdır. birbirine paralel uzanan bu dağ sıralarının arasında ise verimli ovalar ve akarsu vadileri bulunur. kırık fay çizgileriyle sıralanan bu düzlükler, aynı zamanda türkiye'nin etkin deprem bölgelerindendir. ilde bulunan termal merkezler ve kaplıcalar, kaynağını fay kırıklarından yüzeye çıkan sıcak sulardan alır.

    il ekonomisi ziraate, orman ürünleri işletmeciliğine, sahip olduğu linyit yataklarına, doğa turizmine ve termal turizme dayanır. abant gölü ve çevresindeki doğa tesisleri, yedigöller'deki ulusal park alanı, kartalkaya'da bulunan kış sporları tesisleri, bolu kaplıcaları, konuralp kalıntıları, bolu ve mudurnu'daki yıldırım bayezid külliyeleri ilin ilgi çekici yerleridir.