1. stephen hawking'in yürüttüğü yeni nesil uzay araştırmaları projesi.

    ismi haricinde şu zamana kadar pek fazla bilgi sızdırılmayan projenin detayları bizzat hawking tarafından açıklanacak. tanıtım toplantısı bugün türkiye saatiyle 19.00'da^:12 p.m. EST (5 p.m. BST)^ new york city'deki One World gözlemevi'nde^:One World Observatory^ yapılacak. toplantı livestream üzerinden çevrim içi yayınlanacak. uzay araştırmalarının yönünü değiştirecek öneme sahip olduğu konuşuluyor.

    - starshot @livestream

    ....

    anladığım kadarıyla;

    hawking daha önce seti gözlemleri için de beraber çalıştığı sermayedar zengin arkadaşı Yuri Milner'i tekrar kafalayarak projesine yüzlerce milyon dolar ödenek bulmayı başarmış. bilim insanları projenin isminden yola çıkarak iki senaryo üzerinde yoğunlaşıyor:

    hawking, ya güneş sisteminin ötesine insanlı seyahate olanak sağlayan yeni nesil makine geliştirdi ya da uzak yıldız sistemlerindeki akıllı formları gözlemlemek için yeni bir yöntem üretti.


    ilgili haberler:
    - Stephen Hawking to Unveil New Space Exploration Project Tuesday - space.com
    - Stephen Hawking Will Be Making An Announcement Today - iflscience.com
    - Professor Stephen Hawking and billionaire alien hunter to unveil mysterious 'space exploration' project called Starshot - mirror.co.uk
  2. kozmonot yuri gagarin komutasında vostok-1 12 nisan 1961'de uzaya fırlatıldı, ilk insanlı uzay uçuşu.

    projenin finansörü yuri milner'in kozmonot gagarinin adaşı ve hemşerisi olduğunu söylemeye gerek yok.

    bugün 12 nisan 2016...
    beklentimiz büyük.

    açıklama sonrası edit : beklentilerimizi tam olarak karşılamadı fakat 50-60 yıl içerisinde daha çok bilebilmemiz için önemli bir adım.
  3. güneşten ortalama uzaklığı 4 küsür ışık yılı olan alpha centauri'ye 20 yılda ulaşmayı sağlayacak bir teknolojiden bahsediyorlar an itibari ile. daha genel söylemek gerekirse ışık hızının %20'sine ulaşabilecek bir araç. yani 60000 km/saniye.
  4. yuri ve hawking, projelerine adam toplamak için meydana inmiş.

    projenin amacı derin uzayın ötesine makul sürelerde ulaşabilecek bir uzay aracı üretmek. bu kapsamda oluşturdukları çevrim içi forumda projeye ait araştırma, yazılım ve teknolojileri kamuya açarak uluslararası iş birliği hedefliyorlar.

    daha basit bir dille, dünya üzerindeki fikik, politika, sosyoloji gibi alanlarda bilim insanlarını açacakları çevrim içi foruma davet ettiler. yuri'nin sahip olduğu forum, hawking adminliğinde ve toplantıya katılan 5 bilim insanının moderatörlüğünde çalışacak.

    Starshot - Breakthrough Initiatives

    peki bunu nasıl yapacaklar?

    solar sailing.

    esasen sunulan fikir çok yeni değil. birkaç yıldır modelleri oluşturulan ancak teorinin ötesine geçememiş fikirdi. fikrin önünde; solar sailing için üretilecek yelkenlerin atmosferin ötesine taşınmasından kendi ağırlığını kaldırmasına, boyutundan sağlamlığına kadar mevcut teknolojinin aşamayacağı engeller duruyordu. ancak hawking ve ekibi bunu mümkün kılmanın yollarını bulmuş ve çözüm üretebileceklerini düşünüyor.

    solar sailing ile ilgili şuradan fikir sahibi olunabilir.

    projenin ürünü nano craft adı verilen uzay aracı olacak.

    nano craft
    iki temel parçadan oluşuyor: starchip ve lightsail.

    nano craft, ışık hızının yüzde 20'sine ulaşabilecek. bu hız; otobanda ilerleyen arabadan milyon kez, şu sıralar derin uzayın sınırına dayanmış voyager uydusundan 1000 kat daha yüksek. yaklaşık 4 ışık yılı uzaktaki en yakın komşu yıldız olan Alfa Centauri'ye insan ömrünün yeteceği makul zaman aralığında ulaşabilecek. hedef çift haneli rakamlar; 10, 20, 30 yıl...

    şu an kullanılan nükleer ve kimyasal enerji ile çalışan motorların bu hızlara ulaşması mevcut teknoloji ile olanaksız.

    nano craft ile civar galaksi ve yıldız sistemlerine ulaşıp, toplanan verilerin yine ışık hızına yakın bir hızda yer yüzündeki merkeze gönderilmesi hedefleniyor. bu aktarım hızını ise ışık demetini (light beam) kullanan bir çeşit yeni nesil lazer sistemi ile sağlayacaklar.

    starchip
    toplantıda starchip'in prototifi tanıtıldı. yaklaşık 2 x 2 cm ebatlarında üzerinde kamera, çeşitli sensörler, enerji kaynağı ve iletişim araçları bulunan nano bilgisayar. özetle iphone'un küçüğü. üzerindeki donanım ve yazılım düşününce sansasyonel ebatlara sahip.

    lightsail
    süper hafif süper hafif sağlam yelken formlu mikrofabrik. prototip malzemeyi hedefe yakın koşullarda üretmeyi başarmışlar. uzayda salınan yelken, yıldızlardan toplandığı fotonlar ile starchip'e ışık hızının yüzde 20'si oranında itiş gücü sağlayacak. minik pluto'ya 3 günde ulaşabilecek. ^.^