1. izmir'in nüfus olarak en kalabalık merkez ilçelerindendir. 60 küsur semti olmasına rağmen kendisi hakkındaki en ilginç bilgi; sınırları içerisinde hiçbir avm ve sinema salonunun olmamasıdır. 9 eylül üniversitesi'ne evsahipliği yapmaktadır.
  2. izmir'in eski levanten ve rum semtidir. şimdi bir anı olarak kalsa da, üzümleri ile meşhurdur. mübadeleden sonra balkan muhacirleri yerleşmiştir. rumların izleri şimdiki dumlupınar mahallesinde; sonradan yerleşen muhacirlerin izleri ise yaylacık mahallesinde mevcuttur. 1980'lerden sonra başta doğudan gelen kürt ve aleviler ile buca iyice kozmopolit bir hale gelmiştir. 2014 verilerine göre nüfusu 416 bindir.

    seçmeni chp'ye meyillidir. görüş ve yaşantı olarak izmir'in geri kalanından pek farklılık göstermez. dokuz eylül üniversitesi'nin üç kampüsüne (eğitim, dokuzçeşmeler ve tınaztepe) ve şifa üniversitesi'nin bir kampüsü burada olduğundan, öğrenci nüfusu epey fazladır. bunlara rağmen, denize kıyısı olmadığından karşıyaka, konak gibi ilçelerin gölgesinde kalmıştır. başka bir fark da halkın gelir durumunun diğer ilçelere göre nispeten düşük olmasıdır. işçi ve öğrenci nüfusu bunun bir sebebidir.

    şirinyer semtinden izban geçmektedir. metronun buca'yı dolaşıp tınaztepe kampüsüne kadar ulaşacağına dair projeler mevcut. bunlara bir de buca'nın izmir-aydın, izmir-çeşme otoyollarının yanında olması kendisine olan ilgiyi arttırmaktadır.
  3. insanları içine hapseden, trafiği ve her yere uzak oluşu sebebiyle de hayatı çekilmez hale getiren semt. yaşayanlara sabır diliyorum.
  4. bugün yağmuru tadan ilçe.
    tam da bizim halı yıkama zamanımıza.
    tüh şansa bak!
  5. hayallerim izmir'in kültürlü ve müzikten anlayan bir yer olduğu şeklindeydi.
    ancak bugün yanıbaşımızda yapılan klasik düğünü duyunca anladım ki hayaller ve hayatlar...
    oysa beklentim bir jazz albümü falandı
  6. yarın kendisiyle ikinci yılıma başlayacağım "bölge".
    ayrıntılı sosyolojik kültürel incelemeleri sonraya saklıyorum
  7. yağan yağmurla birlikte sel gibi doğal afetlerin etkisiyle venedik'ten izler bulabilirsiniz güzide ilçemizde.
  8. uzun zamandır buca'da yaşıyorum. işin doğrusu izmir'de yeni olduğum zamanlarda ilk buca'ya gelişimde "burada ne işim olur alsancak, bornova, inciraltı fln varken" diye düşünmüştüm. ama kaderin bir cilvesi olarak on yıldan fazla zamandır buradayım.
    başlarda nefret ettiğimi gizleyemiyorum ama artık alıştım ve seviyorum.
    aslında buca izmir'in gerçekçi bir yansıması. çünkü izmir zannettiğimiz yer değil. tüm türkiyeyle birlikte o da sosyal anlamda dönüştü.

    bi kaç sene öncesine göre öğrenciler için daha kaliteli yaşam alanı oluştuğunu söyleyebilirim. buca'da ucuza doğru düzgün bir ev tutma şansınız daha çok ( mesela bornova'da aynı koşullara sahip bir evi neredeyse iki katına tutarsınız). devasa bi hasanağa parkı var ki büyük park filan halt etmiş. alışveriş anlamında da hem uygun, hem de çeşit ve mağaza çok. hafta sonları kaynaklar tarafında güzel kahvaltı mekanlarına gidilebilir. bir çok yurt var. dokuz çeşmeler civarında bütçenize göre değişik çapta cafeler mevcut.

    gönül isterdi ki izmir'in en datlu yerlerinde takılalım ama pağa? pağa yok. o yüzden buca optimum konfor ve ihtiyaçları karşılayabildiğiniz bir yer. gene de trreklerden ve apaçilerden sakının. liseli kızların bile çok çılgın kavgalarına şahit olmuş biri olarak "etliye sütlüye karışmayın" diyorum (swh)
  9. düğünümü yapacağım ilçe.
    oğlum bu ne lan kaç saattir düğün yapıyonuz?
  10. üç günlük su kesintisi yaşayacak ilçe.
    bu da bu yaz günü boku yediğimizin kanıtı.
    banyo, bulaşık, tuvalet hepsi yok.
    en kötüsü yüzümüzü yıkayamayacağız.
    o boruyu patlatan salağın ağzına ben...