1. mö 356'da dünyaya geldi.
    babası philippos ii ,makedonya kralıydı.
    küçüklüğünden itibaren en büyük filozof (bkz: diogenes) (bkz: aristo) ve bilim adamlarından ders almıştı.daha 16 yaşındayken kendisinden emir alan askerler vardı
    mö 338 de gerçekleşen chaeronea savaşında makedon süvarilerine komuta etti.bu savaş sonunda sparta hariç bütün yunanistan makedonlara bağlandı.

    philippos asya seferine hazırlanırken bir suikasta kurban gitti.tek varisi olan iskender,tahta geçti.

    başta babasının katilini ve bütün muhalifleri temizleyen iskender,mö 334 te troya'ya girdi. perslerle ilk kez granikos'ta karşılaşan iskender,memnon'u mağlup etti. ardından sahil boyunca ilerleyerek milet'i(izmir) ve halikarnas'ı (bodrum) aldı.

    iskender ardından kuzeye yönelip gordiona'a girdi.
    ve burdaki efsane düğümü kesti,efsaneye göre bu düğümü kesen,asya'nin hâkimi olacaktı.

    iskender düğümü kestikten sonra suriye'ye yöneldi.
    mö 333 te issos'ta pers kralı darius la karşılaştı.
    burada darius'u kesin bir yenilgiye uğratan iskender,bu zaferle pers krallığının yarısını ele geçirmiş oldu.

    savunmasiz kalan suriye kentleri(aleppo,tyre,jerusalem,palmyra,acre) tek tek düştü. iskender buradan mısır'a yöneldi ve burada halk tarafından 'soter' (kurtarıcı) ilan edildi.

    mısır'da (iskender amon'un oğludur,yani tanrıdır!)
    fikriyle kendisini tanri zanneden iskender,mö 331 de mısır'dan ayrıldı. mö 1 ekim 331 de bir daha darius la karşılaşan iskender, kendisinden 5 kat fazla olan persleri yine yenilgiye uğrattı. bu savaş sonunda perslerin askeri gücü tamamen sona erdi.

    persepolis'in hazinesini yağmalayan makedon askerleri,seferin bittiğini kanıtlayabilirdi,ama iskender daha fazlasını istiyordu.nitekim mö 330 da seferine yeniden başlayan iskender,baktriya'ya girdi.
    siriderya'da kendisine saldıran göçebe kavimleri(tohar,saka) yenilgiye uğrattı.

    ardından hindistan üzerine yürüyen iskender,mö 326'da (yanlışsa söyleyin beyler) hydaspes'te hint kralı porus'un 80 fil ve 1000 savaş arabasıyla desteklenmiş ordusunu yendi,ardından porus ile barış yaptı.

    iskender buradan ''okyanus''a gitmek istiyordu,ama askerleri yorulmuştu.evlerine geri dönmek istiyordu.
    bunun üzerine iskender,geri dönmeye karar verdi.

    iskender'in seferi sonucu adriyatik'ten ganj'a,sinop'tan nübye'ye kadar her yer makedonlara geçmişti.

    iskender,hazar denizinin ötesine yeni bir sefer hazırlığındayken,içkili bir gecenin ardından hastalandı ve mö 323te babil'de öldü.

    ölümünün ardından ihtişamını ve gücünü kaybeden makedon imparatorluğu,parçalara ayrıldı(ana makedon krallığı,ptolemy hanedanlığı,selevkos imparatorluğu,pontus krallığı,kapadokya vs).
  2. makedonyada her iki adımda bir heykeli var.
    evi dedikleri yer olan kale'den şehri seyretmek mükemmel. bir de matka denilen yerde saklandığı bir mağara varmış, turistlerin akın akın ziyaret ettiği. gittim gördüm, ben zor sığdım acaba kendisi nasıl sığmış, bilemiyorum.
  3. iki renkli göze sahip imparator. bir gözü kahverengi diğeri mavidir.
  4. antik dönemde en çok öykünülen imparator. anadolu'ya yolu düşen her komutan iskender ile kendini karşılaştırır. caesar, iskender'in mezarına giderek başarılarını karşılaştırır. bu onun için üzücü olur elbette. kimse iskender kadar hızlı ve kudretli değildir. aynı şekilde mithradates de iskender'e önem verir. iskender savaşa giderken bile yanında homeros'un kitaplarını taşıdığı için o da taşır. marcus antonius kleopatra ile birlikte hareket ederken propagandalarında iskender'in hellenistik devletini canlandıracağını söyler. bu yüzden ilginç biridir iskender.

    hakkında bilgi edilebileceğimiz iki antik metin var. biri plutarkhos'un paralel hayatları diğeri de arrianos'un iskender'in seferi kitabı. ikisinden yararlanarak devasa bir çağdaş biyografi yazmıştır droysen de.
    sezgi