• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.75)
Yazar Yaşar Kemal
çakırcalı efe - yaşar kemal
çakırcalı mehmed efe,kendi gibi efe olan babasının öldürülmesinden sonra,osmanlı’da meydana gelen haksızlıklara dayanamayarak dağa çıkmıştır.süvari ve kervancı olarak görev yapıp geçinen eski akıncıları,devlet işsiz bırakınca dağa çıkmak çakırcalı mehmed efe için kaçınılmaz olur.eşkıya olarak, yapılan haksızlıklar neticesinde devlete karşı duran çakırcalı mehmed efe,halka zulmedenleri de cezalandırmış,yoksul olanlara ekmek,evlenecek olanlara çeyiz yardımı yaparak halkın sevgisini kazanmıştır. dağda çatışma esnasında öldürülen çakırcalı mehmed efe’nin hikayesi,onu öldüren birliğin kumandanı olan albay rüştü koçbaş’ın verdiği bilgiler ışında yazılmıştır.ödemişli olan çakırcalı mehmed efe,bugün izmir’in kavakları olarak bildiğimiz aslı ödemiş kavakları olan türkünün de ilham kaynağıdır.


  1. yaşar kemal ince memedin adeta bir önizlemesini bu kitapta yapmıştır. osmanlının otoriter yandaşçı zorbalığını dile getirmiş ve dönemin toplumunu çok iyi betimlemiştir.
  2. ince memed'in temelini hazırlayan muhteşem bir araştırmanın ürünü başyapıt.
    bu romanı okurken zeybek dinlemeniz aldığınız zevki ikiye katlayacaktır. bu yapıtı okuyup bitirdiğiniz zaman ise ege'deki dağlara taşlara bakış açınız oldukça değişecektir.