1. bugün filmini tekrar izledim ve gerçeğin kurgudan daha ilginç olduğuyla alakalı o söz aklıma geldi. caligula yaşlı agrippina'nın oğluydu. babası germanicus ile askerler arasında dolaşırken giydiği çizmeler dolayısıyla caligula lakabını almıştır. küçücükten bunları giymesi nedeniyle çizmecik anlamına gelir caligula. tiberius'tan kalan tahta geçtiğinde 25 yaşındaydı. yerine geçtiği tiberius'a tanrısal sıfatı vermek için uğraşmıştır. ama senato reddeder.

    ilk aylarda çok ılımlıdır yönetimde. politik suçluları affeder. agrippina'nın mezarını roma'ya getirtir. ağır vergileri iptal eder. halkın elinden alınan seçim hakkını iade eder. valilerin yetkilerini kısıtlayan yasayı askıya alır. tiberius'un torunu gemellus'a toga giydirip, evlat edinir. ama bu durum uzun sürmez. ateşli bir hastalığa yakalanır. hastalandığı için tüm roma üzülür. kurbanlar kesilir, adaklar adanır. sonunda iyileşir. ama bambaşka biri olarak iyileşir. paranoyak bir ruh haline bürünür. hastayken, ölümünü arzuladıkları gerekçesiyle pek çok kişiyi cezalandırır. evlat edindiği gemellus'u öldürtür. kayınpederini intihara zorlar. kız kardeşinin cenazesinde bulunmamak için roma'dan ayrılır. muhbirleri kendine çalışmaları için kışkırtır. senatörleri de küçük duruma düşürmek için elinden geleni yapar. arabasının arkasından koşmalarını, yemek yerken ayakta beklemelerini istemek gibi garip emirler verir. caligula devrinde kanlı gladyatör çarpışmaları rutin halini alır. büyük büyük annesini de zehirletir. evli kadınların boşanmasını emreder. onlarla evlenip tekrar boşar. ünlü heykellerin başınım sökülüp kendi büstünü koydurmak ister. kimsenin heykel dikmesine izin vermez. homeros, vergilius ve titus livius gibi büyük yazarların eserlerini yasaklatır. bunların yanı sıra çok kaprislidir. büyük müsriflikler yapar. çok masraflı villalar, köprüler ister. haliyle hazine tükenir. buna çare olarak da zenginleri sürüp mallarına el koyar. farklı vergiler icat eder. bunlar karşısında halk isyan eder. bu isyanı acımasızca bastırır. yaptırdığı köprüler üzerinde büyük iskender'in göğüslüğünü giyerek dolaşır. en garibi ise para dokunma deliliği. ağaoğlu sendromuna yakalanır ve paraların üzerinde çıplak gezer. dokunmadan duramaz. bu gibi deliliklerle meşgul olduğu için iç ve dış politikada etkin olmaz. döneminde ufak isyanlar olmuştur. onları da bastırır.

    dört senelik taht hayatında delilikten başka işi olmamıştır. 29 yaşında gencecikken öldürülür. yüksek tabakanın nefretini kazanmıştı. can güvenliği olmayan ve bundan korkan kumandanlar, palatini eğlencesi çıkışı öldürmüştür caligula'yı, eşini ve kızını. gizlice yakılıp, gömülmüştür. saltanatı korku devri olarak anılır. inanılmaz ilgi çekicidir yaşamı. üzerine düzgün bir biyografi çalışması yok ne yazık ki. suetonius'un on iki sezar'ı en bilineni. latince öğrenip, böyle bir çalışma yapma hayalim var ama hayal tabi.
    sezgi
  2. poseidon'a savaş açan ve bir lejyona "istikamet deniz, ileri!" emrini verdikten sonra koca lejyonun (günümüzdeki tümene eşdeğerdir bu lejyonlar) toplu ölümüne sebep olmuş, psikopattan da öte bir imparator.
  3. gaddarlığı, ahlaksızlığı ve cinsel maceralarıyla bilinen roma imparatoru. roma'yı yalnızca dört yıl yönetmiş fakat bu hoş görülmeyen özellikleriyle anılmış ve günümüze kadar gelmiştir.

    tinto brass'ın yönettiği caligola isimli film elbette bir belgesel niteliğinde olmasa da onun iç dünyasını, fantezilerini ortaya koymaktadır. brass'ın yönettiği bir film olduğundan sıkça pornografik sahneler kullanılıyor. izlerken gözleriniz kısılırken çeneniz buruşuyor.

    yaşadığı dönem ve sahip olduğu konum düşünüldüğünde bazı zararlı arzularını açığa çıkarmama çabasında olmayışını anlayabiliyorum, tasvip etmiyorum.
    mitya