1. (bkz: çanakkale) 'nin küçücük ilçelerinden bir tanesi. aynı zamanda doğum yerim. nüfusunun çoğunluğunu çanakkale seramik fabrikasında çalışan işçiler oluşturur. yaz aylarında sokakta dolaşan kimse göremezsiniz. bu havanın sıcak olmasına da bağlıdır tabii; lakin asıl sebeb ilk fırsatta (bkz: lapseki) , (bkz: gelibolu) , (bkz: çanakkale) gibi yakın yerlere kaçma fikrinden muteberdir.

    motosiklet ve bisikletin bolca görüldüğü ilçede bir de kaplıca mevcuttur. bu da ilçenin tam da fay hattının üzerinde olmasından kaynaklanmaktadır. yılda irili ufaklı birçok sallantıya ^:deprem^ maruz kalan ilçede evler pek yüksek olmadığından herkes bu sallantılara alışıktır. suları çok yumuşak olduğundan içmeye doyamazsınız. kent merkezindeki kaplıcasına mutlaka gitmelisiniz. öyle ahım şahım bir yer olmasa da ^:oylat gibi değil mesela^ bu şirin ilçe için büyük nimettir. ilçenin yerlileri kaplıcaya pek gitmezler; çünkü evlerin banyolarında akan sıcak su yeraltı suyudur ve 24 saat kaynar akar.

    ilçenin en büyük çayı olan kocabaş çayı bildiğiniz duman renkte akar. bunun sebeblerinden biri seramik fabrikası da olsa tek sebeb fabrika değildir. çayın kollarında su nispeten daha temizdir ve balık tutmaya uygundur. yine de ilçenin yerlileri bile balık tutmaya (bkz: biga) tarafına doğru giderler.

    futbol ilçenin vazgeçilmezidir. çan şehir stadı toprak ve irili ufaklı çukurlarıyla meşhurdur. bu küçücük ilçeden beklenmeyecek kalitede ve yetenekte futbolcular çıkar ki bunlar aşama aşama üst liglerde oynamışlardır. ^:stad yenilenmiş ve şimdi daha iyi durumda^

    linyit yatakları da mevcut olan ilçenin havası yaşanacak gibi değildir. özellikle kış aylarında sokağa çıkmak neredeyse tehlikelidir. hava kirliliğinin asıl sebebi linyit madeni değildir aslında. ilçedeki seramik fabrikasının bacaları bu kirliliğin gerçek sebebidir. doğaya verdiği zarara rağmen ilçenin sosyo-ekonomik varlığının temel sebebi de yine bu seramik fabrikasıdır.

    (bkz: edirne) kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra ülkemizin ikinci büyük yağlı güreş oyunları "süleyman şahin yağlı güreşleri" bu ilçemizde yapılır ve edirne oyunları için referans niteliğinde olduğu söylenir. çan'daki oyunlarda başarılı olan pehlivanlar edirne'de de benzer başarılara imza atarlar ki bu anlamda geniş bir izleyici kitlesi çan süleyman şahin yağlı güreşlerini takip ederek edirne'deki oyunlara daha bir zevkle giderler. edirne yağlı güreşleri için çan oyunlarına katılmak şart değildir; fakat itibar ve vitrin açısından etkilidir desek yanlış olmaz sanırım.

    çan ilçesini çanakkale'ye bağlayan iki yol vardır ki; biri yeni, çevre yolu gibi ve biri de eski, dağ yolu olanlarıdır. çevre yolu olan kısadır; fakat sıkıcıdır. dağ yolu, seyahatin süresini de seyir zevkini de ikiye katlar. dağ yolunda orman içlerinde çok güzel mesire yerleri vardır ve özellikle oğlak çevirme yenmesi tavsiye edilir.