1. sahi neden bunca yıldır virüsünden bitkisine bakterisinden mavi balinasına tüm canlılar üreme telaşında? hadi bizim için toplum baskısı dersin hormon dersin ki bu da ayrı bir soru oluşturuyor tamam da yani bir virüs yemeyip içmeyip fırsatını bulduğu anda neden sadece üremek istiyor?

    tüm canlılar yok olsa dünya olmayacak mı? hadi olmaz diyelim olmaması evren için ne ifade eder ki sonuçta? yani biz öldükten sonra soyun devam etmesi bizim için niye bu kadar önemli ? evet sevgili youserlar canlıları buna iten sebep nedir? eğer bir düzen varsa bu düzeni oluşturan nedir?
  2. içgüdüsel bir eylem. tıpkı bir ağacın kök salması gibi bizde kendimizi genişletmek, çoğaltmak ve yaymak istiyoruz. bu birazda fıtrat meselesi tabi.

    --

    ölüm ve yaşam, ikisininde bir nedeni yok. insanlar doğar çünkü anneler bebek ister ya da tanrı safında savaşacak savaşçıya ihtiyaçları vardır. ölürüz çünkü çok fazla kırmızı et yeriz ya da sigara içeriz. kimse sonsuza dek yaşayacak kadar dikkatli olamaz, ama bir çaba gösterebiliriz değil mi?
    ilgaz
  3. üreme organlarının ve hormonların yanı sıra bir de en tepede konuşlanmış beyin yer almakta. hani içten içe derin kıvrımlı ve çeşitli bölmelere sahip olan, hala tam olarak yapısı çözülememiş organımız. işte hangi organı daha fazla kullanma eğilimine giderse insanoğlu ona göre bir sonuç çıkıyor ortaya. eksik kullanılan kadar ürüyoruz.

    nicelik değil nitelik önemlidir, diye bir yol izlersek şayet tabi.
  4. aslında tüm canlılar deli gibi üremeye çalışmıyor, deli gibi üremeye çalışanlar veya sadece üremeye çalışanlar nesillerini devam ettirebiliyorlar. tüm bu üreme isteği gibi şeyler insan gibi bilinç geliştirmiş bir canlıda biraz daha karmaşık da olsa genetik değişkenlere bağlı olduğu için üremek isteyenlerin gelen nesilleri de genelde üremeye çalışıyor, benzer şekilde üremek istemeyenler üremediği için, hayvanlarda veya bakteri virüslerde toplum baskısı olmadığını varsayarsak, nesilleri devam etmiyor ve bu üremek istememe genleri aktarılamıyor.

    sonuç olarak bu istek sürekli olarak kendini besliyor ve bu süreç milyarlarca yıldır sürüyor.