• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.75)
captain phillips - paul greengrass
somalili korsanların bir yük gemisini rehin almasını anlatır. mürettebat kolayca teslim olmaz ve iki taraf arasında bir mücadele başlar. 2009 yılında yaşanmış bir olaydan esinlenerek çekilmiştir.


  1. yönetmen koltuğunda paul greengrass'in olduğu başrolünü tom hanks'in oynadığı sürükleyici bir filmdir. tom hanks birinci kaptan richard phillips olarak seneryoda yer alır. film boyunca inanılmaz bir performans göstermiştir. film kendi başına çok güzel olmasına rağmen tom hanks'in oyunculuğu göz doldurur seviyede. en iyi filmlerinden biri olmalı.
    ufuk
  2. !---- satır aralarında spoiler içerir ----!
    eski mesleğim kaptanlıktı. filmi denizci gözüyle izleyince ve kaçırılma olmasa da küçük çapta korsan olaylarını yaşayan biri olarak daha başka bir tad aldığım filmdir. bu arada filmden ilham alınan olayın gerçek kısmında ise, kaptan phillips'in filmde anlatıldığı gibi korsanlık olayında sanıldığının aksine bir kahraman olmadığı, çalıştığı mürettebat tarafından bir röportajda dile getirilmişti. bu konuda kaynağı tekrar bulursam editlerim. ayrıca yine aynı mürettebatın dediklerinden yola çıkarak olayda kendilerini kurtaran asıl kişinin baş mühendis^:çarkçıbaşı^ olduğunu söylemişlerdir. hatta tam olarak filmde geminin jeneratörlerini kapatıp elektriklerini kestiği sahne. ve hatta filmde anlatılmayan kısmında yine aynı baş mühendisin personeli yönlendirmede oldukça etkisi olduğunu anlatmışlardır. yani filmdeki kaptanımızın pohpohlandığını öne sürmekteler kısacası.

    !---- satır aralarında spoiler içerir ----!

    bu arada tom hanks'in oyunculuğu gerçekten bambaşkadır bu filmde.
  3. tom hanks oyunculuğu dışında her bölümünü eleştirmek istediğim filmdir. 1 kayık ve silahlı 3 kişi nasıl kocaman gemiyi ele geçiriyor anlamıyorum. bir de amerika'nın bir kişi için gerekirse bütün ülkeyi feda ederiz mesajlarından gına gelmedi mi artık?
  4. yaşanmış bir olayın üzerine çekilmiş filmdir. pek derinliği yoktur ve içinden öğreneceğiniz şey çok azdır. lakin sürükleyiciliği ve gerilimi yadsınamaz. bunun yanında tom hanks'in son sahnedeki oyunculuğu bu filmi kalburüstü hale getirmiştir.
  5. denk mi geldi bilmiyorum ama son zamanlarda okumuş olduğum halil cibran'ın ermiş kitabından esinlenerek bu filmdeki bazı detaylardan filmi izlediğim esnada birkaç sosyolojik çıkarım yaptım. nedir onlar?

    kitapta bir bölümde der ki, eğer bir kötü ya da suçlu varsa ortada, suçun derinliklerine inmek ve kötülüğe sebep olan karşı tarafı da incelemek gerekir. çünkü suçu yaratan da suçun esir aldığı masum da bir bütündür.

    bunu somalili kaptanın filikadaki bazı konuşmalarıyla bağdaştırdım izlerken;

    abd kaptanı balıkçılık ve korsancılık dışında başka iş mümkün diyor, somalili kaptan da "bu amerika'da mümkün kaptan, amerika'da" diye cevap veriyor. yine henüz o kısıma gelmeden abd kaptanının gemide, bizler sizlere ve afrikaya erzak getiriyorduk deyişinde somalili'nin "sizlerin yaptığı yalnızca kıyılarımıza gelip balıklarımızı tutmak oluyor" karşılığı da var. yani diyeceğim o ki özünde suçu yaratan aslında suçlunun hedef aldığı masum kişidir. bu her konuda elbette dosdoğru bir sav olamaz. ancak burada bunun gerçekleştiğini gördüm. bu insanların kötü olması, yalnızca kötüleştirilmesidir. başka seçenek sunmamaktır. küçük bir detay olarak kalsın bu da.

    filmle ilgili genel olarak çıkarılacak bir fikir olmasa da sürükleyiciliği ve gerilimi çok yüksekti. zaten işin içinde tom hanks gibi bir figür varsa izleyin. izlenir.