1. kelime anlamı belirli bir topluluktan ya da kitleden bir amaca yönelik bilgi sızdırma işlemine verilen addır efenim. bu tür kişiler genelde kimliklerini gizlemek konusunda özel eğitim almış kimselerdir. tarihte bir çok ülke şivesinin tam oturması amacı ile rekabet halinde olduğu çoğu ülkeye çocuk yaşta yetiştirilmek üzere casus veya diğer adı ile ajan yerleştirmişlerdir.
    türkiye içinde de devlet tarafından tehlike oluşturabilecek toplulukların arasına bilgi sızdırması amacı ile bir çok casus yerleştirilmiştir. bu toplulukların başını her ne kadar sol örgütlenmeler çekse de milliyetçi grupların arasında da devletin casusları bulunmaktadır. bu konuda devletin kolu mit ( milli istihbarat teşkilatı ) olarak bilinir.
    ancak son bir kaç yılda ülkede üst üste patlayan bomba ve terör eylemlerinden dolayı mit işini yapamadığı gerekçesi ile çok sefer eleştirilmiştir.

    bununla beraber casus kelimesi web sektöründe de bir hayli meşhur bir kelimedir. her ne kadar türkiye anayasası gereğince telefon dinleme, konum takibi devlet mercileri dışında uygulaması yasak kabul edilse de ebeveynlerin 18 yaşını doldurmamış çocuklarını kontrol etme amacı ile kullanılması yasal kabul edilir ve bir yaptırım uygulanmaz.

    linkten de görebileceğiniz üzere son yıllarda casus program kullanımı bir hayli artış göstermiştir. gerek ikili kadın erkek ilişkilerindeki güvensizlikler gerek ise iş hayatında rekabet ve çıkar ilişkileri gereği bir çok kişi yasaların uygun görmediği şekide dahi bu programları kullanmaktadır. yapılan araştırmalara göre 2010 yılından bu yana bu tür ajan programlara talep hızla artmakta. bu araştırmadan da görülebileceği üzere her geçen sene insanların birbirlerine güveni azalmakta ve hızla güvensiz bir toplum oluşmakta.

    aynı araştırma verilerine göre casus programların yanında, casus telefon dinlemeleri de inanılmaz bir artış göstermiş durumda. anayasanın ebeveynlerin çocuklarını kontrol altında tutabilmesi için bu tür programların satışına bir yaptırım uygulamaması kullanıcılar tarafından suistimal edilmiş, bir çok insan anayasadaki bu boşluğu kullanarak kişisel meraklarını gidermek için özel hayatın gizliliği ilkesini hiçe saymıştır.

    teknoloji bir çok yönden hayatımıza çok şey katsa da bununla beraber bir çok yönden de topluma kalıcı hasarlar bırakmakta. teknolojinin nimetlerini ve avantajlarını bir kenara bırakıp işin sosyolojik tarafını inceleyecek olursak karşımıza maalesef acı tablolar çıkmakta.