1. genellikle çizburgerlerde ve pizzalarda kullanılan yağlı bir peynir türü. ben şahsen bu peynirin çizburgerdeki peynir olduğunu bilmiyordum, ta ki 2012’de bim’de satılmaya başlandıktan sonra öğrendim.^:swh^

    ilk kez 12'nci yüzyılda üretilmeye başlanan bu peynir, ismini ilk üretildiği yer olan ingiltere’deki cheddar kasabasından almıştır. en az 3 ay, en fazla 2 yıl bekletilir. (fabrikalarda üretilenler nasıl yapılıyor bilmiyorum ama) inek sütünden yapılır, çok hafif ekşi bir tadı ve sert bir yapısı vardır.

    britanya adalarında yapılan çedar peynirleri; bej ve Altunî renklere sahiptir. dünyanın geri kalanında ise safran rengi veya turuncudur. (sebebi, daha göz alıcı olması için içine annatto adı verilen bir baharat karışımı katılmasıymış.) karşılaştırma olması açısından şu görsele bakabilirsiniz. hatta görselde en arkadaki yeşilli peynir de Stilton peyniridir.

    inek sütünün kestilrilmesinin ardından peynir altı suyunu bırakması için küçük parçalara bölünür. Daha sonra, genellikle 30 cm çapında ve 30 kg ağırlığındaki silindirlerden geçirilir. ardından kumaş ya da bal mumu ile kaplanarak sabit sıcaklıkta bekletilir. Hazırlanmış olan peynir tekerlekleri haftada en az bir kez olmak üzere düzenli olarak pres ve döndürme işlemlerine tabi tutulmaktadır. çedar peynirine özgü olan bu işlemlere “cheddaring” adı verilmektedir.

    türkiye’de little ceasars’ın Pretzel pizzası çedar peyniri içermektedir. yalnız baştan uyarayım, pizzanın sıcaklığı yüzünden aşırı akışkan bir peynire dönüşüyor. marketten almak isterseniz ise pınar’ın peynirini önerebilirim .
  2. ülkemizde genellikle hamburger peyniri olarak bilinen, orjinalini yedikten sonra yurdumuzda gördüğünüz anda buna peynir mi diyorlar lan diyebileceğiniz bir çeşit peynir. genellikle eritme olarak kullanılır. rigottoni makarna üzerine biraz cheddar, biraz mantar rendesi çok yakışıyor. denemelisiniz..
  3. cheddar peyniri ile birkac yildir hasir nesir oldugum icin elimde bircok tarif var ama favorim brokoli cheddar corbasi. biraz bebek mamasi kivaminda olmasi disinda muthis tadi var. bir de barlarda bira yaninda cheese curds diye servis edilir ki hastasi olursunuz. guzel peynir vesselam.
  4. tadi tirt bi peynir. eski kaşar varken bunu kim ne yapsin..
    zahle
  5. ülkemizde çedar peyniri adı altında satılan peynirlerden hiçbirinin gerçek çedarla alakası olmadığından olumsuz yorumları doğal karşılıyorum. gerçek çedarın tadı ve dokusu bizim eski kaşara benzer ve gevrek bir yapısı vardır. rengi ise kırmızıyla sarı arasındaki tonlardır. ben eski kaşar varken çedarı aramam. ama yurt dışına çıktınız ve tuhaf görünümlü bir sürü ne idiği belirsiz peynirlerle riske girmek istemiyorsanız çedarı alın geçin.