• youreads puanı (8.33)


  1. sanırım ultra batılı youreads mecramızda bu marşa dair herhangi bir şey yokmuş. lakin bu marş her ne kadar günümüz osmanlıcılarının ıslak rüyalarını süslese de aslında yazılışı osmanlı'nın çok çok geç dönemlerine dayanır. cüneyt arkın filmlerinde veya ak parti gençlik kollarının salak anma törenlerinde olduğu gibi bu marş eşliğinde yürüyen yeniçeriler görmek günümüz için normal iken tarihsel olarak imkansızdır nitekim bu marş ortaya çıktığında yeniçeriler yaklaşık 60-70 yıldır ortalıkta yoktu. bunu şöyle bir örnekle güzelleştirebiliriz, bundan 50 yıl sonra bir parti çıkacak, adı x partisi olsun, gençlik kolları rihanna-under my umbrella önderliğindeadnan menderes'in asılmasını hüzünle kutlayacak. bu onun kadar absürt bir şey. lakin yaşadığımız diyar her nevi absürtlüğün gözardı edilerek bir tür "gerçek" haline geldiği diyarlar olduğu için -ki bu konuda tolkien'le yarışırız- bunun olması komik veya şakaya özgü bir durum olmaz.

    sonuç olarak, ceddin deden içerdiği sözler itibariyle (örn: türk milleti sözü, bu kalıp osmanlının o kadar geç dönemlerine aittir ki günümüz ülkücülerinin veya siyasal-islamcılarının bunu anlayabilmesi için kırk fırın iq'ya sahip olmaları gerekmektedir) osmanlı imparatorluğunun son kurtuluş ümidi olan türkçülük ile bağdaştırılabilir.

    edit: mehter marşı ceddin deden olarak düzeltildi.
  2. mehter marşı namı deger "yeni çeri bandosu".

    ceddin deden marşı geç bestelenmiş olsa bile. mehter türk tarihinde bir hayli eskidir.

    mehter marşı başlığına "bu marş yeni çerilerle alakasız" diyebilmek için ağır derecede trol olmak lazım.
  3. 1879 - 1953 tarihleri arasında yaşamış, 1914 yılında mehterbaşı olarak görev yapmış (eyyubi) ali rıza şengel'e ait hüseyni makamında, günümüzde en çok bilinen mehter marşlarından biridir.

    kaynak