1. charlie parker jazz tarihinin gelmiş geçmiş en büyük alto-saksofoncularından biri olarak anılır. "bird" lakaplı charlie parker'ın bu lakabının hikayesi whiplash filminde de anlatılmaktadır:

    charlie parker daha çok gençken bir orkestrada orta düzeyde çalmaktayken aldığı yorumlar onu çileden çıkarır. çünkü şefi ona sürekli "iğrençsin, rezildi, bok gibisin" gibi şeyler söyler. ardından charlie kendini saksofona adar. 1 sene kadar neredeyse kimseyle iletişim kurmaz ve ondan sonra bir kuş gibi şakıyacak kadar iyi saksofon çalmaya başlar. ardından lakabı "bird" olur.

    "belki de şefi ona böyle demeseydi, asla bird olmayacaktı."
  2. charlie parker bebop turunun yaraticisidir. trompetci dizzy gillespie ile yaptiklari kayitlar caz muzigine yeni, hizli bir yorum getirmistir.

    parker parcalarin degisen harmonik altyapisi uzerinde gezinen bol notali sololarinda major veya lydian gamlarina bemol besli notayi ekleyerek caz sololarina ilave bir akicilik katma geleneginin mucididir - bir enstruman caliyorsaniz siz de 8 notali bu gami calarak geleneksel caz soundunu hissedebilirsiniz.

    parker eroin bagimliligi ile de meshurdur ve caz muzisyenleri arasinda bu aliskanligin yayilmasinda epey etkisi olmustur. neredeyse hiç ayik gezmeyen parker'i dinleyen pek cok muzisyen, onun saksafon calisindaki büyünün sirrini kafasinin her daim güzel olmasina baglamislar ve eroin kullanimi caz muzisyenleri arasinda hizla yayilmistir. parker'in 1947 temmuzunda yaptigi lover man kayitlari esnasinda plak sirketi sahibinin dusmesin diye parker'i tutmak zorunda kaldigi rivayet edilir. fakat bu kayitlar parker'in en duygusal kayitlari olarak meshur olmustur. sunu biliyoruz ki parker'in buyusunun sirri eroin degil cok calismasi idi - bazi gunler 16 saat kadar pratik yapan bir muzik sevdalisi idi.

    parker 35 yasinda bir otel odasinda oldugunde polis raporunda "60 yaslarinda bir adamin olumu" olarak gecmistir.