1. öncelikle yine söyleyeyim; mucize besin yoktur. chiayı da mucize olarak anlatmalarının sebebi tamamen reklamdır.
    chia tohumu keten tohumu benzeri bir tohum, son dönemde beslenmede "trend" olarak görülmesi ve bu konuda çok soru gelmesi sebebiyle şöyle bir toparlayayım dedim.

    lif içeriği yüksek; yani 2 yemek kaşığı chia tükettiğinizde günlük lif ihtiyacınızın %30 kadarını karşılayabilirsiniz. bu sayede oldukça tok tutar, kan şekerini yavaş yükseltir. bu sayede diyabetik bireyler de kullanabilir ancak doktor ve diyetisyenine danışmak şartıyla. ayrıca lif içeriği sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

    yüksek yağ içerir ancak zararlı olduğu anlamına gelmemeli, en yararlı yağ asidi olan omega 3 yağ asitlerini içerir bu da kolesterol düşürücü, bilişsel işlev geliştirici ve kalp koruyucu olduğunu gösterir bize.

    bitkisel protein kaynağıdır. vegan beslenmesinde kaliteli bitkisel protein için kullanılabilir.
    güçlü antioksidan etkiye sahiptir. bu sebeple kronik hastalıklara karşı koruyucu olduğunu söyleyebiliriz.

    internette kirli veya eksik bilgi çok; demir içeriğinin yüksek olduğu günlük ihtiyacın %bilmemkaçını karşıladığı falan var ancak doğrusu şudur: vücut bitkisel kaynaklı demiri yeterince kullanamaz bu sebeple istediğiniz kadar chia tüketin, yeterli demiri alamazsınız.

    kalsiyum içeriği yüksektir ancak chia yedim kalsiyumumun hepsini aldım demek de doğru değil, biyoyararlılığı süt ürünleri kadar yüksek değil, yani vücut aldığının tamamını kullanamaz.

    diyabetik bireyler, tansiyon ve kalp hastalığı olanlar doktor ve diyetisyene danışmadan tüketmemeli, ayrıca fosfor içeriği yüksek olduğu için böbrek hastaları da tüketmemelidir.

    günde 2 çorba kaşığı kadar chia tohumu tüketmek sağlıklı. daha fazlasına çok da gerek yok.

    ayrıca not düşelim: gluten içermiyor; çölyak hastaları da rahatlıkla tüketebilir ve tarif geliştirerek yelpazelerini genişletebilirler.

    peki sonuçta tohum bu nasıl yiyeceğiz diye sorarsak şöyle güzel bir özelliği var chianın; sıvıya karıştırıldığı zaman kısa sürede jel oluşturuyot. beslenmede bunu nasıl değerlendirebiliriz peki?

    yağsız süt veya yoğurda karıştırarak bir iki saat buzdolabında beklettiğinizde kendiliğinden bir puding oluyor. içine bal-pekmez veya meyve katarak tüketebilirsiniz (tavsiye ederim. çok süper bişey!)

    veya salatalarınıza serpebilirsiniz. ya sa dabah yediğiniz müsli- tahıl gevreği-yulafın içine karıştırabilirsiniz. omlet tarifi gördüm mesela onu da denemekte fayda var.

    ama benim önerim yine de süt veya yoğurda karıştırmak olacaktır. böylece kalsiyumdan yararlanımı arttırabiliriz ve daha tok tutmasını sağlayabiliriz.

    bir tarif de ekleyeyim: benim arada kahvaltım bu şekilde oluyor ve oldukça faydasını gördüm (tok kalmak açısından özellikle)

    - 200 ml yağsız süt (1 su bardağı veya 1 kutu)
    - 2 yemek kaşığı chia tohumu
    - 1 yemek kaşığı yulaf
    - 2-3 adet çilek veya yarım kivi veya isteğe göre meyve
    ** tatlı tadı sevenler için; meyve yerine 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez

    malzemeleri karıştırdıktan sonra 2-3 saat buzdolabında bekletin, meyveyi içerisine karıştırabilir veya son aşamada üzerine ekleyebilirsiniz.

    basit ve tadı güzel bir kahvaltı veya ara öğün seçimi olabilir. afiyet olsun :)