1. yaz mevsiminin habercisi değildir. yaz mevsiminin habercisi eriktir, karpuzdur. öyle eskisi gibi mis kokulu falan olsaydı, enfes olsaydı da yenseydi. alerjen falan da değildir, sene 2015 oldu türkiye'de de başladı amerikanvari süte alerji, yer fıstığına alerji tarzı şeyler. erkek adamın alerjisi olmaz. olsa olsa penisiline olur. o homofobiden kaynaklı isimden kıllanmadır.

    bu ay her renkte çilek yedik. maalesef onlarca çileğin biri bile beş para etmezdi. çilek yemek istiyorsanız dağa çıkacaksınız. tam mevsimini bilmiyorum ama bazen dağda çalıların içinde çileğin 5'te biri büyüklüğünde dağ çileği ya da hamofta tabir ettiğimiz müthiş meyvelerden bulabilirsiniz.

    ha, elma gibi bir nimet varken başka meyveye göz diken bizden değildir. en azından benden değildir. belki kavun, ama yok o da olmaz, elma iyidir.
  2. %90ı sudur. 100gramı yalnızca 32 kkaldir.
    iyi bir c vitamini kaynağıdır. ki c vitamini içeriği portakaldaan bile daha yüksektir.
    ayrıca folik asit ve mangandan da zengindir.
    yüksek lif içeriği vardır.
    immün sistemi güçlendirerek enfeksiyonları karşı korur. antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucudur.

    ancak alerjik bir besin olduğu için 1 yaşına kadar bebeklere verilmemelidir.
  3. neredeyse bir yıl geçmiş ve gelmiş tekrar bir çilek mevsimi daha. egzantrik şekilleri görünce alasım pek gelmese de, hali hazır da daha düzgün tipliler ve kokusu hoş olanı görünce de almadan edemiyorum. dün yine böyle bir olayın içinde buldum kendimi ve en acil şekilde çilek reçeli yapmak gerek diye düşündüm. yemesi şöyle bir yana dursun, saatlerce uğraşmak gerekse de bir kavanoz için buna değiyor. ben bu arada en çok çilek reçelini peynir üzerinde severim. zıt tatlar aşkına!
  4. olgun dönemi çok kısa olan meyvedir. kokusu ve tadı ile en çok sevdiğim meyve listesinde başı çekmektedir.

    bununla birlikte hemen hemen her türlü tatlının içerisinde verdiği tat ile lezzet kattığını düşünüyorum. bir diğeri için ise

    (bkz: frambuaz)
  5. hoş kokulu, tatlı, kırmızı ve çekirdekleri dışında bir çeşit mevyedi. lakin piyasada satılanların ekseriyeti çilek değildir. çilek görünümlü sahtekarlıktır. eskiden, genetiğini ilk değiştirdiklerinde bir tek görüntüsü çileğe benziyordu. son zamanlarda kokusunu tutturdular ama tadı hala salatalık kıvamında. iklim şartlarına uysun, rekolte fazla olsun diye balık dahil saçma sapan gen aktarımlarıyla, modern dünyanın mahvettiği bir başka lezzettir. istanbul'da deniz görmemiş çocuk sayısından çok, çilek tatmamış çocuk vardır.
  6. sezonu açtık, fena değil.
  7. son bir ayda tek başıma on kilonun üzerinde yemişimdir. hormonlu olmaları korkusu da durdurmayınca internette kendime dayanak aradım, ziraat müh. odası adana eski şube başkanının bir röportajını okudum; adam baya ısrarla çilek ve salatalığın yapıları gereği hormonu asla kabul etmeyeceğini söylemiş. bu mevsimde çıkan domates ve patlıcan için ise kesin hormonlu diyor. ben sırtımı buraya yaslayarak devam ediyorum...

    bir de, yolunuz düşerse
    mesut
  8. 10 yıl önce haberlerde hemşire bir ablanın 5-6 yaşlarındaki kızının ısrarlı çilek yemesi üzerine kıllanıp göğüslerinin büyüdüğü haberi vardı.

    Haberi buldum http://arsiv.sabah.com.tr/2005/06/29/gun101.html sabah'ın sabah olduğu zamanlar.

    görüntüsüne baktığımızda masum olmadığı belli olan ama can alıcı kırmızısıyla kayıtsız kalamadığımız meyve'dir. haftasonu yolum aydın'ın atça ilçesi'ne düşünce çileği meşhurdur 3-5 tanesini gömdüm poğaça gömmekten iyidir.
  9. çocukluğumda alerjim nedeniyle hep inrenerek baktığım, bugün de mis kokulu normal boyutlara indiğini gördüğüm için 5-10 tane yiyerek sezonu açtığım meyvedir. emiralem çileği çıktığına göre artık gönül rahatlığı ile yenir. birkaç hafta sonra da gittikçe küçülüp daha keskin kokmaya başladıklarında şahane reçelini yapacağım doğrudur:)
  10. çilek ve salatalıkta asla ve kata katkı maddesi, hormon vs olamayacağına dair bir ilgili uzman konuşması dinledim. elbette kesin bir yargıya varmak alerjinin doğası gereği mümkün değil ama gelen alerji vakalarında hastaların kendi ifadelerine göre her zamankinden farklı olarak yedikleri veya fazla tükettikleri gıda çilek.