• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
cinsel devrim - wilhelm reich
gençler örselenmiştirler. insanlar evlerinde mutsuzdurlar. neden böyledir bu? nasıl açıklayabiliriz bu durumu? önünü almak, çare bulmak için ne yapabiliriz? böylece, ister istemez toplumsal soruna, evlilik kurumuna, yasalara, dogmalara, çocuk doğumunun denetlenmesine gelir dayanırsınız. buysa, insanın, en eylemli biçimiyle toplumbilimle karşılaşmasıdır. freud'la ayrıntılar üzerinde tartıştım, sevincinden yerinde duramıyordu. "ileri ! " dedi bana. ayda bir kez, kendi kendini doyurma, delikanlılık, evlilik, vb. sorunlara ayrılmış bir genel toplantı yapıyorduk. konuşmadan sonra dinleyiciler sorular soruyorlardı. görülmemiş, işitilmemiş bir şeydi bu ! bugün bile yararlanmaktayım o deneyden. insanlar sözün gerçek anlamıyla kabuklarından çıkıyorlardı. en önemli sorun, insanlarla özel yaşamları arasındaki engeli ortadan kaldırmaktı. kimse sözünü etmez bunun. kimse dokunmaz bu konuya. demek ki, yapılacak ilk iş, bu engeli yıkmaktı."dolaysız sorular soracağım sizlere, karşınıza doğru sorular çıkaracağım" diyordum dinleyicilere. sonuç harikaydı. al al olmuş, alev alev yanan yüzleri, gözlerdeki parıltıyı, gerilim, insanca yakınlaşmayı hiç bir zaman unutamayacağım. inanın bana, bu sorun gün gelecek her yerde zorla kendini kabul ettirecektir. bütün diktatörlüklerin hakkından gelecektir. yabana atılmaz bir toplumsal güç var onda. geleceğin gücü o. 'cinsel devrim.'


  1. reich, freud'la birlikte, ruh hastalıklarının kaynağının cinsel gelişim olduğunu kabul etti. ikisi de birçok psikolojik sorunun bilinçaltı süreçlere dayandığına inandılar; çocukluğun erken dönemlerinden itibaren gelişmeye başlayan cinsel duyguların bastırılmasının ruh sağlığı açısından önemli sonuçları vardı. sıkı bir marksist olan reich, cinsellik üzerindeki sosyal baskının kaynağı olarak burjuva ahlakını ve onun sosyo-ekonomik yapısını gösterdi. birçok nevroza neden olan cinsel baskının en iyi tedavisi aktif ve günahkarlık duygusundan arındırılmış bir cinsel hayat olabilirdi. böylesi bir ahlaki özgürlüğün ancak ve ancak baskıcı burjuva ahlakının kökeni olan ekonomik yapı ortadan kalktığında mümkün olabileceğini iddia etti. 1928'de avusturya komünist partisi'ne katıldı ve sosyalist cinsel danışma ve araştırma derneği (socialist association for sexual counseling and research)'ni kurdu.

    seks hakkında eğitimler vererek broşürler hazırladı, cinsel devrim (the sexual revolution) kitabı viyana'da bu tarihlerde yayımlandı. alman komünist partisi'ne katıldı ancak komünistlere aşırı açıksözlü ve sözünü esirgemez geldiği için 1933'te partiden ihraç edildi. 1934'te politik saldırganlığından ötürü uluslararası psikanaliz birliği'nden de ihraç edildi.