1. cinsiyetçilik son yıllarda üzerine oldukça konuşulan bir konu^:en azından benim çevremde^.

    sexizm, yaygın bir tanım olarak "bir cinsiyetin^:burada bahsedilen cinsiyet, cinsel yönelimi de içeriyor^, diğerinden üstün ve değerli olduğunu savunan görüş, ideolojidir." bu tanıma göre cinsiyetçilik; erkeğin, kadından değerli sayılması yahut heteroseksüellerin, eşcinsellerden üstün görülmesi olarak örneklenebilir.

    ülkemizde homofobinin yaygın olarak görülmesine karşılık, erkeğin kadından üstün olduğunu açıkça iddia eden bir birey bulmak oldukça zordur^:trolleri pas geçin^. yine de geneli müslüman olan bir ülkede kadının, erkeğin kaburgasından yaratıldığına olan inanışı ve ya yine hiç kadın peygamber olmadığına yönelik inanışı erkeğin üstün kıldığına yorumlayan insanlar olduğuna bahse girerim ki bunların sayısı da neyse ki gün geçtikçe azalmaktadır.

    tam buraya bir not düşmek istiyorum bir kısmın kapanışına gelmişken, küfürle hakaret arasındaki fark, küfrün bel altı vurmasıdır ki küfür genellikle bir reaksiyon olarak kullanıldığından dolayı küfreden herkese cinsiyetçi damgası yapıştırmak afedersiniz osuruktan nem kapmak oluyor.

    Bu yorumun asıl girilme amacına gelecek olursak, cinsiyetçilik ile toplumsal cinsiyet anlayışı, kesişebilmekle birlikte özünde farklı kavramlardır. örnekleyelim; ^:şimdi bana kızacaksınız ama^ calgon reklamında eve gelip "makinenizin rezistansı kireçlenmiş" diyen ustanın erkek, onu karşılayanın kadın olması o reklamı cinsiyetçi yapmıyor. çünkü ev alışverişini yapan kitle genellikle kadındır^:bu da cinsiyetçilik değil bir gerçek^ ve calgon'un hedef kitlesi de bu insanlardır. çünkü çamaşırları makineye koyması kadını erkekten daha değersiz yapmaz ^:aksini düşünüyorsanız, tebrikler, oldukça sexist bir bireysiniz^.^:yapsaydı çoğunuz annenizi babanızdan çok severdiniz^^:annemi bulaşık yıkarken gördüm çok utanıyorum^ bu tür reklamlarda rollerin bu şekilde olması, reklamların toplumu yansıtmasıyla alakalıdır ki ev hanımı rolü türk toplumunun geçmiş yaşantısından kalma bir toplumsal rol olmakla beraber zamanla yaygınlığını kaybetmektedir. yakın geçmişe kadar bu denli yaygın olması osmanlı topraklarında yaşayan insanların sanayi devriminin aile yapısını değiştiren darbesini yememiş olmasıyla alakalı.

    cinsiyetçi bir reklam olarak örnek bir tane daha ve bir tane daha

    son olarak bu rezil reklam sizin için ırkçı olduğu kadar cinsiyetçi ise yazıyı baştan okuyun. bu adımı zaten gerçekleştirdiyseniz ve fikriniz değişmediyse, tebrikler geleceğin carol adams'ı siz olabilirsiniz.

    lily de seitas ablamızın uyarısı üzerine düzeltme : islamda, havva'nın adem'in kaburgasından yaratıldığına dair bir inanış yok imiş. hristiyan ve musevilere has bir inanışmış bu.
    bozuk