1. ilk olarak pilot il kırıkkale'de dagitilacak kimlik kartı.

    sonra dağıtım peyderpey devam edecek.
  2. üzerine para vererek alacağımız kimlik kartı.

    ulan buna bile para veriyorsak bizim vergiler nereye gidiyor birader?
  3. devletin yeni ekmek kapısı. tanesi 15 liraya gelecekmiş. kabaca 70 milyon kişiyiz desek. 1 milyar 50 milyon tl para eder. kullanım suresi 10 yıl diyor. galiba 10 yılın sonunda bizden bir daha ücret isteyecekler. bu paranın büyük çoğunluğu diyanete aktarılır. hadi yine iyisiniz, zorla sevaba girdiniz.

    not: halka bu kadar da yuklenilmez. ayıptır.
  4. değişmedikten sonra kişinin karakterindeki piçlik, ne fayda eder cebinde taşısa çipli kimlik.
  5. adamlar nerden para koparsak diye düşünüp buldukları çözüm.

    ulan gerçekten helal olsun vatandaşın götündeki donu nasıl alırız mevzusuna kadar gidecek anlaşılan bunlar.

    (bkz: durmak yol yolmaya devam)
  6. dağıtımına başlanmış. peki almak için ne yapılması gerekli? alo 199 aranıp randevu alınıyormuş veya https://www.nvi.gov.tr/ adresinden randevu alınıyormuş daha sonra ilgili nüfus müdürlüğüne nüfus cüzdanı ve 6 ay içinde çekilmiş biyometrik foto ile başvuru yapılıyor. ptt kargo tarafından teslim ediliyormuş. eski kimlik geri alınmıyor nüfus müdürlüğü tarafından geçersiz hale getiriliyormuş.
    çipli kimlik alan var mı?

    edit: harf düzeltme.
  7. bunların üstünde seri sıra no yazmıyor ama hala güvenlik aşamalarında bu bilgiler isteniyor. eski nüfus cüzdanının fotoğrafını çekip saklamakta fayda var.
    abi
  8. bu hafta yeni kimliğimi aldım ve özenle cüzdanıma yerleştirdim ancak başıma gelecekleri bilmiyordum. aynı gün cüzdanımı kaybettim. kimlik ilk günden uçtu gitti. ilk iş kredi kartlarının kontrolü oldu neyseki patlatmamışlar. bankaları arayarak kayıp bildiriminde bulundum. banka herhangi bir kredi çekim dolandırıcılığına karşı kimlik kayıp bildirimi de aldı. eskiden gazetelere "kimliğimi kaybettim hükümsüzdür" ilanı verilirdi sanırım banka o ilan yerine bildirim almış oldu. gelgelelim benden kimliğim kayboldu bildirimi yapan banka yeni kredi kartı göndermek için kimlik seri numarası istedi. şimdi yeni kimliklerde seri numarası yok ise hem yanımda zaten olmayan kimliğimin hem de üzerinde olmayan numarasını banka ne yapacak bilinmez. bazı konularda açık kapı bol; bankaya gidersin çağrı merkezini arayın derler çağrı merkezi bankanızla görüşün der. eski kimliğim bu arada evde kitaplık raflarının arkasında tozlu bir şekilde mevcut duruyor. o an ulaşsam seri no'yu belki verebilecektim. diğer taraftan bir arkadaşım çipli kimliklerin izlenebildiğini polise gidip kimliğin bulunabilceğini söyledi. çok fazla dizi izleme diye geçiştirdim.
  9. sorun şu ki; bu memlekette her zaman göç yolda düzelir usulü ile iş yapıldığından herhangi bir kimlik, pasaport, ehliyet vs gibi defter değişikliklerinde mümkün olduğunca son zamanlara bırakmak evladır.

    şöyle ki; yeni çıkartılan kartlarda/defterlerde düşünülmemiş bir eksiklik vardır, ilk alanlar bunların eksikliğimden mağdur olur. devlet bunu fark eder ve değişikliğe giderek eksikliği giderir.
    sonradan alanlar bu mağduriyeti yaşamazlar.

    mesela bir kaç yıl önce değişen pasaportlarda, vize kaşelerinin vurulduğu sayfa sayısı çok azdı ve hemen doluyordu. hemen sayfalar dolduğu için pasaport değiştirmek gerekiyordu ve vatandaşa masraf çıkıyordu. devlete bir sürü şikayet gitti ve bir sene sonra düzeltildi.

    neyse gençlere tavsiyem; devlet bir şey değiştirilecek dediyse en son günlere kadar bekleyin, zaten onun da uzatması gelir. nüfus cüzdanları değişikliğine 5 yıl süre verilir, 5 yılın sonunda 2 yıl ek verilir. bunun da sonunda 6 ay süre verilir. işte o 6 ayın 4.ayında gidin başvurun derim.

    devlet dairesi işi lan bu, hemen yapılır mı.. biraz bekleyeceksin ki düzelecek, defter harçları yüksektir, düşürülür. evrak fazladır, azaltılır.. sen uğraşmayacaksın. ^:kıps kıps^