• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.75)
Yazar amin maalouf
çivisi çıkmış dünya - amin maalouf
türk okurunun daha çok tarihsel romanlarıyla tanıdığı maalouf, bu kez "medeniyetler çatışması" adı altında kuramsallaşıp yasallaşan ve dünyadaki bütün kültürler ve halklar için felakete yol açacak politikaları eleştiriyor.
yazar, yaşamın devamlılığının olmazsa olmazı olarak gördüğü hoşgörü çığlığını yeniden duymaya davet ediyor insanlığı...
çivisi çıkmış dünya bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketlerle, bir yandan da yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası... kitabın satır aralarında amerikan politikaları, avrupa birliği, 20. yüzyıl arap siyasi tarihi ve türkiye'den bahsediliyor.
maalouf'un bu eseri, her şeye rağmen birbirimize saygı duymayı ve birlikte yaşamayı başarmak isteyenler için bir tür pusula.


  1. ilk cümlesi "pusulasız bir halde girdik yeni yüzyıla" olan, amin maalouf'un denemelerden oluşan kitabı. amin maalouf, entelektüel dünyanın, finans dünyasının, iklimin, jeopolitiğin, etiğin çivisinin çıkmış durumda olduğunu söylüyor.

    "benim derdim bambaşka; aydınlanma çağının bocaladığını, zayıfladığını ve kimi ülkelerde sona ermek üzere olduğunu gören bir aydınlanma yanlısının; bir zamanlar özgürlüğün, dünyanın tamamına yayılmakta olduğuna inanan, şimdiyse ona yer olmayan bir dünyanın biçimlendiğini gören, eli kolu bağlı biçimde fanatizmin, şiddetin, dışlamanın ve umutsuzluğun yükselişine tanık olan bir özgürlük tutkununun; her şeyden önce de, aslında sadece, pusuda bekleyen yok oluşa boyun eğmek istemeyen bir yaşam aşığının endişeleri benimkiler." diyen amin maalouf hiç bir şey önermiyor, sadece "bir derdi" olduğunu söylüyor ve derdini ummana döküyor.

    ve amin maalouf'la benzer dertlere sahip olan benim gibilere bu kitap iyi geliyor.
    orsed
  2. güzel kitap. dünyanın içinde bulunduğu ayrışmadan bir an önce kurtulması gerektiği anlatılmıyor sadece. çözüm önerileri de var.
    !---- spoiler ----!

    talmud'da da şu güçlü ve heyecan verici düşünceye rastlanır: "dünya öğrenen çocukların soluğuyla ayakta kalır ancak. " "dünyayı ayakta tutma" mücadelesi daha çetin bir hal aldı, ama "tufan" kaçınılmaz değil.

    !---- spoiler ----!
  3. son derece güzel bir deneme. yazar lübnan doğumlu olması sebebiyle batı ve doğu medeniyetleri arasındaki farkları, ekonomik, sosyo-kültürel ve askeri açıdan oldukça detaylı bir şekilde incelemiş ve kayda değer tespitlerini bizimle paylaşmış. islami terör, mısır halkı kurtarıcısı nasır ve onunla gelişen arap milliyetçiliği akımlarını oldukça güzel bir şekilde anlatmış. mutlaka okunması gerekenlerden.