1. buyumeyi bekleyerek gececek cocuklugun, cocuk ve buyudugunde bu gunlerini mumla arayacaksin. ne desem faydasiz. su an beni anlaman imkansiz. ben de anlamamistim cocukken. cocukken bana anlatan da, cocukken anlayamamis oldugunu soylerdi. bu, az sonra sana arabanin carpacagini bilmek fakat yine de o yoldan yurumekten vazgecememek gibi sinirbozucu, gulunc ve korkunc.

    dogmayi sen istemedin. annen ve baban bir tanri edasiyla var ettiler seni, hayvanlar gibi seviserek. tanrilar da hayvanlar kadar asagiliktir belki yahut hayvanlar mi tanrilar kadar guclu? oyle ya da boyle secmedigin bir seyi yasiyorsun. fakat secme sansin da yoktu hani. neyse bos ver bunlari simdi, bunlar daha bir 15-20 sene sonrasinda oturup dusunup kendini uzecegin seyler. simdilik oyun oynamaya bak yahut simdiden hayatin aci yuzuyle tanis: ac kalarak, usuyerek, donarak.

    10 yasini doldurduktan sonra kimse cocuk degildir artik. kimileri, gec olgunlastigi icin penisi olanlari 12-13 yaslarina kadar cocuk olarak gorurler. aslinda sinirlar yaslarla, yillarla, zamanla cizilmemeli ya. cunku kimi 8'inde buyur, kimi 28'inde. yine de dunya biz iki manyaga gore bir duzen olusturacak degil, mesut'cugum.

    cocugum, simdi ogrenme vakti: hayvanlari oku, ogren ve sev. cunku sen de bir hayvansin ve buyudugunde hayvani hislerin icin kendinden utanmani istemiyorum.

    cocugum, simdi ogrenme vakti: astronomi oku, ilginc bul ve ilgilen. cunku aklinin alamayacagi buyuklukte bir kainata dogdun. ne kadar kucuk oldugumuzu gormeli ve "ne kadar da kucucugum" diye uzulmelere bir son vermelisin.

    cocugum, simdi ogrenme vakti: cografya oku, haritalara bak ve renklerle eglen. cunku beyaz, sari, kirmizi, siyah - cesit cesit insanlar var ve cesit cesit deliler var. dunya bircok itikaddan, bircok irtibattan ibaret. itikadlarini ogren ve bu zaaflarindan faydalan; irtibat icinse cocugum, ingilizce oku.

    cocugum, simdi ogrenme vakti: ingilizce oku, agzini burnunu yaya yaya ki agzin burnun alissin. cunku diger diller sus olsun diye varlar adeta fakat ingilizce herkesin dili. bu dili bilirsen arastiramayacagin sey yok, anlayamayacagin dert yok.

    cocugum, simdi ogrenme vakti: anatomi oku, igrenerek ve de tiksinerek. cunku insan igrenc bir yaratik. yani fiziksel olarak boyle. yani kimyasal olarak boyle: et, deri, kemik, damar, kan, yag, sac ve daha beterleri - cis, kaka, bok! ben, bu yuzden okumayi biraktim; birakmak istersen anlarim yani. ;-)

    cocugum, simdi ogrenme vakti: matematik oku. matematik okunur mu yahu? al eline kalemi ve rakamlar ciz dort bir yana. elimdeki, ustundeki her bir seyimiz hesaplama. hesaplayip yasiyoruz. cocuk olman bile bir hesap etmemizin neticesi. if 0-10 years old, then cocuk. ingilizce oku, ogren demistim degil mi?

    cocugum, simdi uyku vakti: gote giren semsiye acilmaz. cok ozur dilerim dogdugun icin ama dogdun madem simdi de kos. kosmalisin buddy. kos, yoksa dusersin!

    inanma bana cocuk. kafana gore takil. dogmayi sen secmedin belki ama bundan sonrasinda yasayacaklarin icin seni "secmis" sayacaklar, seni sorumlu tutacaklar, sana hic acimayacaklar. tipki yillar once, sana hic acimadan annenin rahmine akittigim gibi. baban bile bunu yaptiysa sana, kim ne yapmaz ki?
  2. insan yavrusu
    kendisi hakkında biraz kafa yoruyorum bugünlerde
    bir insan hiç mi çocuk sevmez
    sevmiyorum işte
    eskiden de sevmezdim
    insanlar, zamanla hormonlarıma yenik düşeceğimi, üremek isteyeceğimi falan söylemişlerdi, ama şu son 5 yılda hiçbir şey değişmedi
    25 yaş pek bir şey değil gerçi
    ama beni asıl korkutan 35te de bu kafada olacak olmam
    sokakta mesela çocuk görünce yavru köpek görmüşçesine kendini kaybeden kadınlardan olamadım hiç
    o çocuk gözüme çarpar ve ben kafamı çevirir, giderim
    zaten çocuklukla ilgili de genelden farklı düşüncelerim var
    bana son derece şuursuz bir dönem gibi geliyor
    ahlaki gelişimini tamamlayamamış insancıklar resmen
    kafamda hiçbir zaman çocukluk=masumiyet olmadı
    gözlemlediğim kadarıyla son derece talepkar, bencil ve acımasız oluyorlar
    bu tarz düşünceleri zamanla evrilmiş insanlar varsa, bana yazmalarını çok isterim
    çocuk sevmediğim gibi bu uyumsuz düşüncelerim de hoşuma gitmiyor çünkü
  3. bazısı çok sevimlidir de bazısına da açısal momentum veresim gelir.
  4. abi
  5. yapmak ya da yapmamak, işte bütün mesele orada saklı...


    ne için yapılır çocuk üreme iç güdüsüyle mi, soyun devamı? ya da bana göre artık son dönem modası. farkında olmadan takım kadrosu oluşturanları hariç tutuyorum elbet. ama kimine belki de pek çoğuna göre artık çocuk yapmak evlilik içi, çoğu zaman dışı, "kariyer" amaçlı. neden böyle düşünüyorum, bu kadar çocuk sahibi olmak isteyen insanlar var, işini gücünü, sağlığını, hayatını adayanlar... çünkü etrafta çocuk yarıştıran bir sürü ebeveyn var artık farkında mısınız ? okullarından tutun da aldıkları ek ders ve hobi eğitimlerine kadar bilinçsiz bir yarışa dahil oluyorlar. insanların çocuklarını geliştirip yetiştirmesi elbet güzel ama bana samimi gelmeyen şeyler var işte.

    yakın zamanlar da tam da dibimde yaşanmış çok üzücü bir haber ile ülkem meşgul oldu. neydi o; " ünlü bir restoranda meydana gelen kezzap olayı". sizi bilmem ama tüm algılarımı darmadağın etti işte tam da o olay. eğitim seviyesi diye bas bas bağıyoruz, gördüğümüz neydi? çocukluğuna insek belki de adamın içinden neler çıkacak, kimlerle kıyas edildi zamanında, at koşturdu ya da . ne başarılar almaya zorlandı.

    bilinçsiz bir çocuk yetiştirme durumu hakim hiç sınıflara ayırmama gerek yok. çocuğunu döverek öldüren bir kadına şahit olduk geçenlerde. ismi cismi duyulmamış adamların kapılar ardında, kızlarına tacizlerini konuşuyoruz. kontrol altına alınamayan bir durum var, izahı yok. tüm bunlar varken çocuk yapmak 9 aylık bir süreç ve olması gereken, nikah şahitleri ve davetliler huzurunda atılan imzaların hemen ardından. "sen ne istiyorsun" diye sorulmayan evlerde büyümüş çocukların, çocuk yapma psikolojisine itildiği zamanlarda kaçımız zaruretleri bir kenara itip kendi çocuklarına " sen ne istiyorsun" diye sormayı düşündü ya da soruyor hali hazırda.

    bana kalsa şayet evlilik de çocuk da bildiğin ehliyetle olsun artık. ehliyetsiz araba kullandırmayan insanlar toplumu da oluşturmasın. denetim ve gözetim altına alınsın. iki dakkalık zevki uğruna gecenin bir vakti çoluk çocuk sahibi olan bir şerefsiz başka çocukların ırzına geçemesin; yıkmasın umutlarını.. 3 çocuk diye yırtınmasın kimileri, önünü ardını alamıyorsunuz işte!
  6. ço ne demek acep? neyin kucugu ki çocuk?
  7. ..

    gidemeyecek kadar uzak olan her şeyin adıdır.
  8. sanırım tam olarak ne olduklarını çözemediği için kedimin ödünün koptuğu insan yavruları.
  9. bazen belli yaşın üzerindekilerinin ardı ardına sordukları sorular can sıksa da genelde çok sevimli,neşe kaynağıdır çocuklar.
    istisna olup yaşı biraz ilerleyip üstelik şımartılmış ise hiç çekilmiyorlar.anası-babası iyice şımartmış araya girip bir şey de söyleyemiyorsunuz..aman aman..
  10. çocuk, insan denen hayvanın yavrusunun buluğ cagina henüz girmemiş halidir. biraz daha büyüdüğünde ergen olur ki katlanılmaz bir evre olduğu konusunda ergenler de ergenlere maruz kalanlar da benimle hemfikirdir diye düşünüyorum.
    çocuk, sanilanin aksine masum ya da saf değildir. sadece tecrubesizdir. dili iyi kullanamaz, adetlerden bihaberdir. vücudunu bile tam yetkinlikte kullanamamaktadir ve etrafındaki objelerin büyük bolumu onun bedeni için kullanisli değildir. aslında dilimizi çat pat konuşan ve kültürümüzü bilmeyen turistlerin de bize sevimli gelmesi bu yüzdendir. yoksa essek kadar hans niye bize sevimli gelsin, di mi ama.
    çocuğun ve essek kadar hans'in acemilikleri bizi onların yaninda daha akilli ve işbilir göstermektedir.
    bu sebeple pek hosumuza gider.
    aman efendim gene bilinç akisima kapildim gidiyorum.
    şeyi anlatacaktim ben..
    çocuklar..
    evet.yeni eğitim sistemleri de bunu savunuyor. esasinda yukarıda bahsettiğim bilgi eksikliği ve tecrubesizlik dişinda çocuğa çocuk muamelesi yapmamiz doğru bir davranis değil (science bitch) sana da zirt diye çirkin devasa bir surat ce-eee yapsa ya ağlar ya gulersin. birakalim bu sululuklari demek aklina gelmez.
    bir de nerede okudugumu hatirlayamadigim için adam gibi alinti yapamayacagim beni affedin, amcanin biri yazmis. bebekler ve çocuklar için bize normal gelen şeyler çok yeni ve ilgi çekicidir ya, ayni zamanda bize acayip gelecek şeylerin onlara siradan seviyede ilginç geleceğini söylüyordu. ornegin mutfakta tezgaha donmuş kahvaltı hazırlarken masada oturan esiniz tavana doğru uçarak yükselse ve agzindan burnundan renkli isiklar sacsa mama sandalyesindeki bebeginiz hehehe diye tepki verirken siz düşer bayilirdiniz.
    buradan da içinize alevler salicam simdi.
    ya bebeginiz evin bos köşelerine gulucukler atarken bizim göremediğimiz şeylere bakiyorsa?
    bebeği olanlar uyumasin bu gece.
    nereden nereye geldim gene :)
    hadi kalin saglicakla