1. yeni eğitim öğretim dönemi başladı ancak üçüncü dünya ülkesi olduğumuz için hala çocuk işçi düzeni ile emek sömürüsü devam etmektedir. kendi isteği ile işçi olmak isteyen kaç çocuk olabilir ?
    dünyanın yine gelişmemiş ülkelerinde çocuklar seks işçisi ve asker olarak kullanılmaktadır.
    çocuk işçiliği sömürüsü ülkemizde ki suriyeli göçmen çocukları da en gaddar şekilde çarkına almış durumda, bugün bir çok tekstil işletmesinde, oto sanayi dükkanında ve tarla,bağ,bahçe işlerinde çocuk işçi görmek mümkün. çocuk işçiliği ülkenin yoksulluk ve gelişmişlik düzeyini gösterir.
    çocukların yeri iş atölyeleri, imalathaneler veya tarla, bahçe değil eğitim yuvaları ve parklardır.
  2. bir anımı anlatayım size:
    yazın bi yerde çalışıyordum, böyle çay falan yapan. suriyeli bi çocuk gelirdi çalıştığı yere çay götürmek için; görseniz benden düzgün türkçe konuşuyor, sevimli, tombik, turuncu bir çocuk. insanlar çocuğa suri diye hitap ediyor. suri gel suri git. ismini sorunca öğrendim. halit imiş ismi. 11 yaşında. kaça gidiyorsun dedim. abi okumuyorum dedi. neden dedim; suriyeden kaçtık biz dedi, ben türk değilim. e halit dedim sizi almıyorlar mı? cevabı yıktı beni: abi geçen yıl gittim, okulda arkadaşım olmuyor ki, suriye türkmeniyim diye herkes beni aşağılıyor, oyunlara almıyorlar, kovuyorlar. youserlar sizin de evlatlarınız, yeğenleriniz, kuzenleriniz var. bu kadar nefret aşılamayın temiz kalplere. suriyeli, türk, müslüman, hristiyan. ne farkeder ki? lütfen. birliği sevgiyi öğretin ufaklıklara; garezi, öfkeyi, nefreti değil.