• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
çocukluğun sonu - arthur c. clarke
arthur c. clarke, bilimi edebiyatla eşsizce birleştiren, bilimkurgunun üç büyük ustasından biri. dünya üzerindeki uygarlığımızın kaderini, insan neslinin akıbetini irdeleyen yazarın ilk dönem başyapıtlarından çocukluğun sonu ise ters köşeye yatıran bir “öteki” anlatısı, farklı bir uzaylı istilası öyküsü.

20. yüzyılın son çeyreğinde dünyanın iki büyük gücü abd ve sscb arasındaki uzay yarışı hiç olmadığı kadar kızışmıştır. diğer gezegenlere ilk olarak hangi ülkenin ulaşacağı tartışılırken tüm bu hayaller aniden yerle bir olur: devasa uzay gemileriyle hükümdarlar, önemli başkentlerin üzerinde görünmüşlerdir.

ilk andaki korkuyu, ileri bir uygarlıktan gelen dünyadışı varlıkların getirdiği bilimsel gelişmeler takip etmiş, yıllardır düşlenen savaştan uzak bir dünya sonunda gerçek olmuştur. insanlık altın çağı’nı geçirirken
adeta bir ütopyada yaşamaktadır.
peki, hükümdarlar bu ilerlemeleri sadece insanlığı düşünerek mi sağlıyor?
yoksa tüm bu gelişmelerin bir bedeli mi var?
çocukluğun sonu, ütopya ve distopya arasındaki ince çizginin ta kendisi.


  1. halihazırda okuduğum; bilim-kurgu eserlerine olan bakış açısını, mükemmel bir anlatımla baştan aşağı sarsan bir eser. tartışılabilecek kısımlarıyla beraber (nihayetinde bilimin yanında kurgunun da olmasının bir sonucu) yazıldığı yıla(1953) oranla harika tahminleri, hayal gücü ile bu tarzdaki eserleri okumaya hevesli kişileri heyecanla karşılayacakları bir eser.
  2. utopya ve distopya arasindaki ince cizgi ile tanitilir. okudum, bitirdim, tam anlamiyla olay bu. 1953 yilinda arthur c. clarke ne yazmis diyorum.

    kitap sonlarina dogru insanlarin agzi acik sekilde izlemelerine sebep olan bir hollywood filmi izliyormusum gibi tuylerimin diken diken oldugunu hissetmemi saglamis bir kitaptir da ayni zamanda.
  3. clarke'ın okuduğum ilk kitabıydı. bittiğinde neye uğradığımı şaşırmıştım. okurken her yeni gelişmede yazara saygım bir kat daha artmıştı. bir insan bu kadar absürt bir bilim kurgu romanı yazıp her şeyi bu kadar mümkün yapabilir. bittiğinde "olabilir aslında ha" diyor insan.!---- spoiler ----!

    hükümdarların şeytan çıkması ve onlarla olan eski bağlantımızın aslında gelecekten gelmesi çok oturaklı bir senaryo olmuş. bunu da zamanın boyutsallığıyla iliskilendirmesi ise tabi ki işin bilim kurgu kısmı. küçük çocuğun uzak gezegenleri görmesi, hükümdarların gezegeni ve en son dünyanın başına gelenler anlatılırken betimlemeler çok hoşuma gitti. o kadar gerçeküstülüğe rağmen insanı olayın içine çekip hapsediyor.

    !---- spoiler ----!
    jimi