1. turkce anlami zorlayici diplomasi olan politika terimidir. zorlayici diplomasi veya zorla ikna etme: hedef bir ulkenin, ulke icindeki grup veya gruplarin, veya devlet disi aktorlerin sakincali davranislarini tehdit, askeri guc veya sinirli guc kullanilarak degistirme girisiminde bulunmaktir. bu terimden ayrica "diplomasinin kullanimini onceden varsaydigi veya politik hedefler dogrultusunda bir tehdite karsi askeri gucun kullanimi" olarak da soz edilir. zorlayici diplomasi esasinda bir tehdite karsi gucun kullanimindan ziyade gucu tehdit olarak kullanmaya dayanan bir stratejidir. eger ki guc kullanimi gereken bir asamaya gelindiyse de, amaci ve niyetin kararliligini gosteren ve ikna asamasinda diplomatik cabalari guclendirmek icin kucuk capli bir askeri hareket devreye sokulabilir.
    zorlayici diplomasi daha acik olarak muhalifin istegini veya tesvik yapisini etkilemek icin kullanilan politik-diplomatik stratejidir. bu stratejide istenilen en olasi pozitif sartlar icin muhalifi taleplere veya anlasmaya uymasi icin ikna etmeye ,ve ayni zamanda istenmeyen askeri soruna sebep olmamaya calisilir. zorlama diplomasisinin caydirma teorisinden ayirian yon ise; caydirma teorisi dusmani harekete gecmeden once caydirmaya yonelik iken, zorlayici diplomaside dusmani durdurma veya amacindan geri dondurmeye yonelik bir cabalar zinciri uygulanir. elbette bu diplomasi turu kucuk devletlerden ziyade hegemon devletler tarafindan uygulanir.
    basarili bir zorlayici diplomasi icin alexander george tarafindan gelistirilen zorlayici diplomasi sistemi ise 4 asamadan olusur
    1-ultimatom
    2-ortulu ultimatom
    3-dene ve gor
    4-kademeli olarak gucun uygulanmasi