• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar oya baydar
çöplüğün generali - oya baydar
çöplüğün generali, hayalî ancak bize çok tanıdık bir ülkede geçiyor. işte bu ülkede, günün birinde, çöplüklerde, boş arazilerde gömülüp bırakılmış bombalar, mermiler bulunmaya başlar. bu durum bir yazarın dikkatini çeker ve yazar, bu konunun çevresinde bir roman yazmaya koyulur. ne var ki romanını tamamlayamadan kaybolacaktır.

sesimi duyurabilmek için bağırmaya başlıyorum: o gün, orada olanları bilen biri var! o gün orada olanları hatırlayan biri var! her şey yazılmış, her şey anlatılmış! yazılmayan, anlatılmayan ne kalmışsa onları yaşamış biri var: o gün, orada ne olduğunu anlatacak biri var! sesim yeryüzüne, gökyüzüne yayılıyor. burası o kadar ıssız, o kadar uzak, o kadar insansız ki, çığlığımı kimse duymuyor.


  1. son zamanlarda okuduğunuz en çarpıcı, en şaşırtıcı romanlardan biri olacak çöplüğün generali. son sayfasına kadar nefes nefese okuyacağınız kitap sizi, politika, şiddet, bilim, ordu ve sivillerin dünyası, toplumsal bellek, unutmak-hatırlamak konuları üzerinde bir kere daha düşünmeye zorluyor. oya baydar, insan haklarına, barışa, insanî olan her şeye yöneltilmiş evrensel şiddete son derece zarif bir yapıtla karşı çıkıyor.
  2. akademik camiada son dönem pek bir popüler olan toplumsal hafıza konusuyla ilgilenen roman
    okunması tavsiye edilir