1. kısa mesajlarda ve msn'de sesli harfleri yutan bir nesil bağlaç olan de'nin ayrı yazılmasına dikkat edecek kadar hassaslaştı.

    memlekette güzel şeyler de oluyor.
  2. ayri yazilmasi kisinin dahi oldugu anlamina gelmez.
  3. "kendimi dahi anlamına gelen 'de' gibi hissediyorum. diğerleriyle bitişik durduğum zaman huzursuzlanıyor, sırıtıyor eğreti gibi duruyorum. benim ayrı yazılmam lazım kimselerin yanına yakışmıyorum "
    (bkz: ali lidar)
  4. özellikle sanal alemde kullanımına pek dikkat edilmeyen bağlaç.

    kısa bir tasvirle nasıl kullanıldığı anlatılırken " -de cümleden çıkarıldığında anlam bozulmaz ise ayrı yazılır. yok bozuluyor ise bitişik yazılmalıdır" şeklinde bir ifade dillere pelesenk olmuştur. muhalefetimi örneklendirmek isterim:

    tablo, evde boyanacak.
    tablo, ev de boyanacak.

    şimdi bu iki cümleden çıkardığımız herhangi bir bağlaç ya da ek ya da zarf ya da yüklem anlamı tam anlamıyla değiştirmektedirler. bazı durumlarda ekle - çıkar yönteminin çalışıyor olması bunu genelleme yapmamıza sebep olmamalıdır. insanların edebiyat dersindeymiş gibi dikkat ederek yazmalarını istemem; fakat iletişim denen nane okuma, yazma ve konuşma gibi enstrumanlarla sağlanır. birbirimize ulaşamıyoruz, de"yi ayırmaktan ziyade birbirimizi ayırıyoruz, ben ona üzülüyorum. sonra kavga çıkıyor; neymiş:

    bizde yiyelim.
    biz de yiyelim.

    ilk cümle bir teklif ifadesi iken ikinci cümle doğru tonlama ve biraz zorlama ile tehdit bile içeriyor. gözünü sevdiğim türkçem; sen nelere kadirsin!

    birbirimizden uzaklaşmayalım "da" ayrı olsun!
  5. bir yazı istediği kadar bilgi, birikim, deneyim içersin, istediği kadar akıcı olsun; birleşik yazıldığını gördüğüm anda soğutan ve yazıyı okumaktan vazgeçiren bağlaç
  6. bu amına koduğuma takıntılı olanların %90'ı yanlış kullanıyor.
  7. bir yerden sonra bütün de'leri ayrı yazmaya başlamakla sonuçlanıyor efenim.

    *edit: zülfiyare dokunmuşum, valla bilerek yapmadım.
  8. öğretmenimiz pratik bir yöntem öğretmişti . bir cümlede geçen - de - da eklerinin arkasına siz de bir - de -da ekleyin ve okuyun. cümlenin anlamı bozulursa cümledeki de ayrı yazılmalıdır. çünkü bağlaçtır. eğer cümlenin anlamı bozulmuyorsa ek olan -de olduğundandır. o zaman bitişik yazılmalıdır.
    bağlaç olan ya da ek olan -de ekini ayırmak için kolay ve sevimli bir yöntem!
    bir de bağlaçlar cümleden çıkarıldığında anlam bozulmaz, değişmez, daralır gibi bir bilgi verilir ki, buna hiç katılmıyorum. bazı cümlelerde bir bağlaç cümleyi altüst edebilir.
    orada ben konuştum. orada ben de konuştum.
  9. ayrı yazılır.



    de
  10. güzel işte öğrendim