1. dünya üzerinde sadece yunanistan'ın sakız adası'nda (ve çeşme'nin bir bölümü)'nde yetişen saydam renkli bir tür çam ağacı reçinesi'dir. dolayısıyla sakız adası'nın ismi de (chios) sakızdan gelir. adada türlü ağaçlardan oluşmuş ormanlar olmasına rağmen sakız ağaçları mutlaka tel örgülerle çevrili bir şekilde koruma altına alınmıştır.
    pastacılık, reçeller, kahveler, likörler ve ilaçların terkibi gibi geniş bir kullanım alanı vardır.
    minik bir iki parça ağza atılıp piyasadaki şekerli sakızlar yerine çiğnemek için en sağlam tercihtir. favorim ise damla sakızlı dondurma. çeşme ve cunda'da dondurmayı hakkıyla yapan mekanlar mevcut.
    yunanlılar damla likörüne mastika diyorlar ve "ooo mastika mastika" şeklindeki roman şarkısında geçen mastika, damla sakızı likörü olsa gerek.

    edit: beat rice uyarısına göre bulgar rakısına da mastika deniyormuş. işin içinde roman kültürü varsa şarkının yunanlılardan çok bulgarlara ait olma ihtimali daha yüksek. devamında gelen "sigarası marlbora"' da likörle tüttürülecek hali olmadığına göre. rakıdır o.
  2. çok abartılmadıkça muazzam bir rayiha katıyor girdiği yere. damla sakızlı dondurma enfes bir tattı. (bkz: ayvalık) bunun dışında yine ayvalık' tan dönüşte yollarda gelirken damla sakızı reçelini gördüm ki.... görmemle hayranlığım arttı. ister kahvaltıda ister kahvede isterseniz sütlü tatlılarda... hepsi için güzel bir tat ve koku tabi..