dan brown

Kimdir?

dan brown, 22 haziran 1964 doğumlu abd'li yazar.
amherst koleji ve philips exeter akademisi’nden mezun olduktan sonra bir süre eğitim gördüğü bu okullarda ingilizce öğretmenliği yaptı. şifre çözme ve gizli hükümet örgütlerine duyduğu ilgi, 1996'da ilk romanı dijital kale'nin ortaya çıkmasını sağladı.

roman, yayımlanmasından hemen sonra dan brown bir anda elektronik kitap listelerinde 1 numaraya yükseldi. amerika ulusal güvenlik teşkilatı'nı (nsa) konu alan roman sivil halkın mahremiyeti ile ulusal güvenlik arasındaki ince çizgiyi irdeliyordu.

başkanlık ödülü'nü kazanmış bir matematik profesörü ile ilahiyat müzisyeni bir annenin oğlu olan dan brown, bilim ve din gibi paradoksal felsefelerin egemen olduğu bir ortamda büyüdü. bu birbirini tamamlayıcı görüşlerden aldığı esinle ünlü romanı melekler ve şeytanlar'ı 2000 yılında yazdı. bu yapıt da bir isviçre fizik laboratuarı ile vatikan kenti arasında geçen, bilim ve din odaklı bir gerilim romanıdır.

yazar 2001'de yazdığı tekno-gerilim türündeki ikinci romanın ihanet noktası'nda da politikada ahlak, güvenlik ve gizli teknoloji konularını işledi.

dan brown, büyükbabasının da mason olduğunu pek çok programda açıklamıştır. evlerinde garip önlükler ve beyaz eldivenler bulduğunu söylemiştir. kayıp sembol adlı romanını da bu yüzden yazdığı düşünülmektedir. kitabın konusu da masonluktur.

ayrıca, 2003 yılında çıkardığı ve tüm dünyada satış rekorları kıran da vinci şifresi kitabının da yazarıdır. da vinci şifresi ve melekler ve şeytanlar kitaplarının filmi de çekilmiştir.

sanat tarihçisi ve ressam olan eşi de araştırmalarına yardım etmekte ve eserlerine fon sağlamaktadır. (kaynak: vikipedi)


  1. illuminati ve benzer fraksiyonları kültürümüze nakşetmiş ve bu şeyleri araştıranlar dışındaki binlerce insana fark ettirmiş, sonra da çekmiş gitmiş kişidir.
    da vinci şifresi ve melekler/şeytanlar kitabında sıkça bahsini ettiği bu gibi şeyler sonrası, hem dünya hem de ülkemizde, kafalar çokca karışmıştır. belki de yazarlar kafaları karıştırmak içindir. belki gerçekçen de bir grup tarafından tasarlanan şeyler, yine onlar tarafından; geçmişi, eğitimi ve statüsü değerlendirilerek seçilen birileri tarafından, yavaş yavaş empoze etmek amaçlanıyordur. kim bilir, belki bu komplo doğrudur. şu, israil tarihçi... ismi neydi noah harari mi. onun da tüm kitaplarını okudum. bence o kitaplar da bir proje olabilir. çok muazzam çünkü.
    muazzam şeyler bende şüpheye neden oluyor. kim bilir, belki de cahilliğimden.
  2. düzenli tren yolculuğu yapmak zorunda olduğum bi dönem vardı. bu süreçte yolculuklarda çerez kitaplar okumak güzel bir hobi oldu. bu konuda benim için guilty pleasure olarak dan brown galiba en önde duruyor. dijital kale, da vinci şifresi, melekler ve şeytanlar, inferno ve ihanet noktası'nı o dönem okudum. hatta sonraları ekşi sözlük'te dan brown gibi yazma rehberi tarzı parodi bir başlık buldum da çok güldüğüm şeyler oldu orada da. yanlış hatırlamıyorsam tv'lerde dan brown'un yeni çıkan kitabını en hızlı kim okuyacak event'leri falan oluyordu. eşinin tarihçi olmasının brown için hep büyük bir şans olduğunu düşünmüşümdür. bence dan abinin komplo teorilerine çok fazla duygusal yatırım yapmamak lazım.
  3. çıtır çerez tadındaki best seller romanların yazarı. türü içinde en başarılı yazarlardan biri. gerilim dozunu mükemmel ayarlıyor ve bir solukta okunuyor. eserlerinin baş karakteri robert langdon'un mesleğiyle bağlantılı olarak olay akışının geçtiği mekanlar dünyanın sanat ve kültür merkezi olan kentler. paris, roma, barcelona, istanbul vs. bunları da oturduğu yerden yazmıyor. kente gidiyor, içinde yaşıyor, mekanları inceliyor, ciddi araştırma yapıyor bu sayede kentler romanların baş karakterlerinden biri haline geliyor. kurusıkı bir polisiye yazarı değil. best seller yazarları genellikle yirmi yıl içinde söner gider. dan brown'ın kalıcı olacağını ümit ediyorum.