dante alighieri

Kimdir?

dante alighieri (mayıs-haziran 1265, floransa - 14 eylül 1321, ravenna) italyan ozan ve politikacı. en bilinen eseri, ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı ilahi komedya`dır (la divina commedia). bu eser cehennem, araf ve cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern italyanca`nın da temelini oluşturur... domenico di michelino (1465): dante ve kitabı, floransa modern avrupa ve italya için önemli bir figürdür ve italya'daki metal 2 €'ların tura tarafında dante'nin resmi vardır... dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı beatrice'dir (türkçe okunuşu: beatris). dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. komşuları floransa'lı şövalyelerden olan folco di ricovero de' portinari'nin kızı beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. tanıştığı ilk andan beri dante beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; ilahi komedya'nın tohumlarını atan belki de beatrice'ye olan aşkıydı. dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında beatrice floransa'lı şövalyelerden simone dei burdi ile evlendi. fakat beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. beatrice'nin ölümünden sonra dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. kuşkusuz beatrice'nin ölümü dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.


  1. beatrice adlı bir kadına ve floransa'ya aşık bir deha. ilahi komedya gibi bir eseri yazabilmesi, kutsal kitapların da insanlar tarafından yazılmış olabileceğine kanıt olarak sunulabilir.
  2. "bu yüzden yitiğiz biz,
    başka bir suçtan değil, tek cezamız
    umutsuz bir özlemle birlikte yaşamamız" derken cehennemi beatrice ölünce mi yaşamaya başladı bilinmez. sevdiklerimizi kaybedince hayatımız cehenneme mi döner? bence arafta kalırız, yaşamak ve tam olarak bulunduğumuz anı koşarak terk etmenin arasında.
  3. 1265 - 1321 seneleri içerisinde yaşamış italyan ozan ve siyasetçidir. orta çağ'ın koşukla yazılmış en büyük batılı destanı "la divina commedia" (ilâhî komedya) isimli başyapıtın yazarıdır. dante, shakespeare ve goethe ile birlikte batı avrupa edebiyatının en büyük üç yazarından birisi olarak gösterilir.

    italya'nın sanat şehri floransa'da - şehrin orta çağ'daki ismi fiorenza'dır - soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. imkânı olmasına karşın, üniversite seviyesinde bir eğitim almamış, kendi kendini yetiştirerek pek çok konuda bilgi ve birikim sahibi olmuştur. 30'lu yaşlarında siyasete atılmıştır. siyasî hayatının yedinci senesinde, siyasal karşıtlarının yönetime geçmesi sebebiyle çok sevdiği floransa şehrini bir daha geri dönmemek üzere terk etmek durumunda kalmıştır. yaşamının kalanını ravenna'da yaşayarak sürdürmüştür.

    dante'nin güzel beatris'i (bkz: mia bella beatrice)

    dante'nin henüz 9-10 yaşlarındayken âşık olduğu beatrice adındaki kız, yaşamı boyunca onun ilham perisi olmuştur. 1290 senesinde beatris'in ölümü üzerine dante, ona olan aşkını, onu kaybetmesiyle hüzne boğuluşunu ve beatris'in cennetteki hayâliyle kendini avutuşunu, la vita nuova (yeni hayat) isimli bir anı kitabını yazarak ölümsüzleştirmiştir. eseri tamamlaması üç sene sürmüştür.

    dante, 1310 yılında yazmaya başladığı ilâhî komedya isimli başyapıtını, on yıllık bir süre sonunda tamamlamıştır. dinsel ve ahlâksal içerikli konulara değinen eserinde, yaşamda mutluluğa etik ve düşünsel erdemler yoluyla erişilebileceği vurgusu yapılmaktadır. dante'ye göre; ilâhî mutluluğa ise ancak inanç, umut, iyilikseverlik gibi erdemlerin benimsenmesiyle salih ve amel işleyerek varılabilir.

    la divina commedia hakkında:

    !---- spoiler ----!

    dante, bu yapıtında; latin şair virjil'in (virgilius) öncülüğünde, dünyayı simgeleyen karanlık bir ormandan geçerek yolculuğuna başlar. cehennemin kapısına geldiğinde, kapıda "buraya tüm umutlarınızı bırakıp öyle girin" yazdığını görür. dante ve virjil, cehennemdeki yolculuklarına devam ederler. büyük bir buz kütlesi içersinde hareketsiz hâlde duran iblisi (şeytan) gördüklerinde korkuya kapılıp hızla oradan uzaklaşırlar ve günahlarından arınarak, cennete girmek için beklenen araf bölümüne ulaşırlar. arafta güzel beatris'i bulurlar. beatris, onlara rehberlik eder ve onları cennetin dokuz katından geçirerek en son katta tanrı'nın bulunduğu yere götürür. orada, bir süre sonra beatris dante'nin yanından ayrılır ve bu esnada şair tanrı'nın suretini görür. ama dante, tanrı'nın görüntüsünü sözlerle tanımlayabilmenin olanaksız olduğunu anlatır.

    !---- spoiler ----!
  4. ilahi komedya adlı eserinin cehennem bölümü insanlar arasında bilinen cehennem algısını bir iyice yönlendirmiştir. ondan önce yapılmış bu denli ayrıntılı bir cehennem tasviri yoktur. ve tasvirleri tanrı kelamı gibi dilden dile aktarılarak sanal bir cehennem kurgusu gerçek haline getirilmiştir.