• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
darbareye elly - asghar farhadi
almanya’da yaşayan ahmat, bir süre sonra iran’ı ziyarete gider. orada onu eski arkadaşları karşılayacaklardır. birlikte bir tatil planı yaparlar. hazar gölü kıyısında üç gün birlikte eğleneceklerdir. tatili düzenleyen sepideh, bu tatile elly’ı da çağırır. ahmad elly’ı tanımamaktadır ama sepideh’in amacı biraz da onları yakınlaştırmaktır. tatil güzel geçmektedir, ta ki ikinci gün elly kaybolana dek… o günün sabahında tahran’a dönmesi gerektiğini söylemiş olan elly, nasıl yokolmuştur? bu andan itibaren bazı yalanlar ortaya çıkar ve yalanın tüm olayların seyrini nasıl değiştirebildiği gözler önüne serilir. 2009 iran yapımı film 2009 berlin film festivali en iyi yönetmen gümüş ayı ödülü ve tribeca film festivali en iyi uzun metraj anlatı ödülü sahibi.


  1. 2009 yapımı.
    yalan üzerine çekilmiş gayet temiz ve yalın anlatımlı bir iran filmi.
    masumca söylenen bir yalanın, bir sürü insanın hayatını değiştirmesi üzerine bir film.
    ahmat:“kötü bir son, sonsuz bir umutsuzluktan iyidir."
    baştan sona diken üstünde izlemiştim, onu hatırlıyorum.
  2. müziksiz bir filmin beni etkileyebileceğini hiç düşünmezdim, fakat konu iran yapımı dram filmi olunca bu kadar kesin konuşmamak gerekiyormuş.
    farhadi'nin filmleri kesinlikle iran için ayrı bir başarı.

    !---- spoiler ----!

    elly uçurtmayı uçururken mutluluğu sizi bile mutlu ediyor.

    !---- spoiler ----!
    rihan
  3. özgün ismi: darbāreye elly, türkçe ismi: elly hakkında, ingilizce ismi: about elly, almanca ismi: alles über elly

    hikâyesi azad jafaryan tarafından yazılmış, iranlı bağımsız film yapımcısı asghar farhadi tarafından yönetilmiş, 2009 yılı iran yapımı dram ve gerilim türlerine hitap eden sinema filmidir. berlin film festivali'nde ödül kazanmıştır. imdb'de about elly

    ashgar farhadi'nin gerçekçi sineması ile tanışmak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. farhadi'nin bu yapıtla başlayan başarısını jodaiye nader az simin ve le passé ile taçlandırdığını da belirtmek gerek.
  4. elly hakkında, 8 yıllık bir gecikmeyle türkiye'de vizyona girdi. sinemada film izlemek her zaman en büyük zevklerimden biri olmuştur. dolayısıyla bugün sinemada izledim filmi. asghar farhadi'nin izlediğim 3. filmi oldu. en sevdiğim diyemeyeceğim. keza giderek daha sağlam bir hikayeci ve yönetmen oluyor sanırım farhadi. son filmleri daha mükemmel bana göre. filmlerin senaryoları da yönetmene ait. hikayeleri her birimizin yaşayabileceği ve hatta sıradan diyebileceğimiz olaylar aslında. mesele bunları hikaye etme tarzında zaten.

    elly hakkında dramatik yapısı ve olay örgüsü çok sağlam bir film olmuş. karakterler de öyle. neredeyse sırıtan ve buna neden gerek duymuş diyebileceğiniz bir sekans ve bir karakter yok. gerilim hat safhada. gerilimli ve çatışmalı anlarda yaptığı karakter analizleri tumturaklı ve insan ilişkilerine dair gözlemleri son derece yerinde. her şeyin ötesinde farhadi, kadınları filmlerinin merkezine alan bir yönetmen. hikayenin yan unsuru değil aksine hikayenin gidişatını belirleyen hep kadınlar izlediğim filmlerde. "kadınlar gerçek devrimcilerdir" sözünü boşuna söylemiyor yani. velhasıl izlemeye değer bir farhadi filmi daha.
  5. moohsen namjoo eşliğinde en dramatik sahneleri için...
  6. "yalan söylemek -şartlar ne olursa olsun- kötü bir şey midir? bir eylemin iyi veya kötü olduğuna o eylemin sonuçlarını düşünerek mi karar veriyoruz?" gibi soruları düşündüren filmdir. başta varlığını yalnızca sezdiğiniz çözümsüzlükler sona doğru somutlaşıp size bir sahici bir gerginlik olarak çöker.
    !---- spoiler ----!

    mesela elly'nin nişanlısının arabanın aynasından, arka koltuktaki çantayı (elly'nin çantası) görmesini atlatamayabilirsiniz. uçurtmayı uçuran değilmiş de uçurtmanın koşturduğuymuş gibi koşan elly'nin ani kayboluşunda ölümle yaşam arasında bu kadar acımasız bir çizgi olduğunu görmek sizi sarsabilir. araş'ın büyüyünce bu olayı öğrendiğinde duyacağı suçluluğu düşünüp üzülebilirsiniz.

    !---- spoiler ----!