• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (3.33)
dark matter
terkedilmiş bir uzay gemisi çalışır hale gelip, içinde uzun zamandır uyuyan mürettebatı uyandırıldığında kim olduklarına, oraya nasıl geldiklerine, daha önce neler olduğuna dair en ufak bir fikri yoktur. kahramanlarımız nereye gitseler kendilerini bir ihanet, intikam ya da gizli sırların ortasında bulduğundan, hayatta kalmak için birbirlerine tutunmak zorundadır. (altyazi.org)


  1. 2015 yılı yaz döneminde yayınlanan bilim kurgu aksiyon gençlik dizisi. 13 bölümlük ilk sezonu geçtiğimiz ay sona erdi.

    diziyi izlemeden önce konusuna şöyle bir göz attığımızda ilgi çekici geliyor esasen: uzay aracının içine hafızalarından arınık uyanan 6 mürettebat; aralarındaki ilişkinin, uzay aracının, kimliklerinin ve geçmişlerinin gizemini çözecekleri bir serüvene atılırlar. bu süreçte iç güdüsel olarak kişisel özeliklerini ve araç içerisindeki misyonlarını da keşfedeceklerdir.

    piyasadaki uzaylı / uzay gemili bilim kurgu dizi açığı doldurmak için çıktığı açık; hayal gücü, sanat ve oyunculuk yoksunu dizi sinematik ve bilimsel anlamında yeni bir söylem/teknik üretmiyor. birçok görsel efekt, ritüel ve diyalog; stargate, firefly ve battlestar galactica başta olmak üzere bu türde mihenk diğer popüler dizilerden arak. neredeyse tüm dizinin geçtiği uzay aracının tasarımında teknik, teknolojik ve mimari anlamda yaratıcı / daha önceki benzer örneklerde görmediğimiz hiçbir şey yok.

    güzel kızlar, kaslı erkekler, teknoseksüel ergenlerden oluşan tiplemeler ile belli bir jenerasyonun ilgisini çekmeye çalışmışlar belli ki. dizi boyunca sık sık tekrarlanan şu sekans durumu özetliyor: sert mizaçlı kızımız önüne gelene atarını yapar, arkasını dönüp gider. kamera, süzüle süzüle giden dar pantolonlu seksi kızımızın poposuna poposuna zoom yapar...

    ismini de "dark matter" gibi henüz gizemini yitirmemiş bir kavramdan seçmişler. açıkçası sırf bu meraktan tüm sezonu izledim. acaba "dark matter"lık ne olacak diye. sonuç: hiç... hatta geçtim bir söylemi, fikri, kurguyu; koca sezonda jenerik haricinde ismi dahi geçmiyor bu gizemli maddemizin.

    özetle: benim gibi ismine aldanıp izlemeye niyetlenen; uzay, uzay araçları, bilim kurgu sineması severleri önceden uyarmak isterim.