1. türk dil kurumu'nun ismini türkçe'ye oklama olarak çevirdiği spordur.

    oyun tahtası yaklaşık 45 cm genişliğinde, iç içe geçmiş üç çemberden oluşmaktadır. çember çizgilerle 20 adet üçgene bölünmüş ve 1'den 20'ye kadar numaralandırılmıştır. çemberin kırmızı renkli merkezi bullseye olarak adlandırılmakta olup, 50 puan değerindedir. merkezin dışındaki yeşil kısım (outer bullseye) ise 25 puan değerindedir. merkezden sonra gelen çember triple ring olarak adlandırılmakta olup, isabet ettirilen sayının üç katı puan değerindedir. en dış çember (double ring) isabet ettirilen sayının iki katı puan vermektedir. çemberler arasında kalan alanlar ise single olup, isabet ettirilen sayı kadar puan vermektedir.

    oyunun 301 / 501 / 701, cricket, high score, shangai, 301 elinination, split score ve rapid score gibi çeşitleri bulunmakla birlikte, yaygın olarak oynanan çeşidi 501'dir.

    501'de oyuncular sıra kendilerine geldiğinde 3 dart atmakta ve kazandıkları puan 501'den düşmektedir. 501'i sıfırlayan ilk oyuncu eli kazanmaktadır. 501'de sıfırlama yapabilmek için son dart mutlaka double ring'e isabet ettirilmeli, çıkış double'la yapılmalıdır. 3 dart oku ile alınabilecek maksimum puan 180'dir (3 adet triple 20).
  2. genellikle barlarda oynanan oyun.türkiye için de geçerlidir. eurosport kanalında bazen turnuvalar yayınlanmakta. türkiye de deplasmanlı lig olarak oynanmaktadır. ilgili federasyonuda mevcuttur. (bkz: http://www.tbbdf.gov.tr)
    yoda
  3. dört işlem pratikliği, motor beceriler ve hızlı karar verme yeteneği gibi konulardaki faydalarından dolayı bazı ülkelerde ilköğretim müfredatlarına alınmış oyun/spor.

    dört işlem ve motor beceri tamam. peki hızlı karar verme yeteneğini nasıl geliştiriyor?

    şöyle ki;
    örneğin 301 oyununda, her elde attığınız 3 dartın isabet ettiği rakamları toplar, çıkan sonucu 301' den çıkara çıkara ilerler ve sıfıra düşmeye çalışırsınız. (bkz: sıfırlamak)

    daha iyi atabildiğiniz sayıları bilir, baştan itibaren stratejinizi buna göre belirlersiniz. fakat hedefinize isabet etmeyen (ettiremediğiniz) ilk darttan sonra, ilk olarak stratejinizi değiştirip değiştirmeyeceğinize, ikinci olarak da ilk kararınıza bağlı olarak ikinci ve üçüncü dartları nereye atmanız gerektiğine hızlıca karar vermeniz gerekir. elbette bu kararı verebilmek için hızlıca bir çarpma-toplama-çıkarma olayına da girmeniz gerekir. (profesyoneller bütün bunları düşünmeden yaparlar, bütün olasılıkları ve hesapları artık ezberlemişlerdir.)

    oyunun sonuna doğru geldiğinizi varsaydığımız bir örnekle daha iyi anlaşılabilir:
    attınız attınız tabelada 75 kaldı ve sizin double alanına en iyi atabildiğiniz sayı 12. bu durumda en iyi seçeneğiniz triple 17(17x3)' dir. triple 17 atıp tabelayı 24' e düşürmeye ve ardından double 12 ile bitirmeye çalışırsınız. (301,501,701 gibi oyunlarda double ile bitirmek zorunludur.) fakat attınız ve 17 triple değil single geldi. yani tabelada 75 - 17 = 58 kaldı ve elinizde de iki dart daha var.
    bu durumdaki alternatiflerden bir kaçını yazalım:
    1. single 8 ve bullseye
    2. single 18 ve double 20
    3. double 19 ve double 10
    4. double 15 ve double 14
    5. triple 14 ve double 8...

    sıkıldım.

    böyle bir oyundur işte. çoğunluk orta yuvarlağa(bull) isabet ettirmenin en iyi atış olduğunu zanneder ama o iş öyle değildir.

    bu arada ankara' da çok yaygın oynanır. dışarı çıktığınızda boş boş bira içip etrafı kesmektense dart barlara takılarak hem oyun oynayıp hem kafa çalıştırıp hem de sosyalleşmek iyi bir seçenek olabilir.
  4. ofise sipariş ettiğim tahtası ve okları ile mola ve fikir toplantılarının yeni eğlence kaynağı olan spordur.
    ilgaz