david foster wallace

Kimdir?

david foster wallace, (d. 21 şubat 1962, ithaca - new york - ö. 12 eylül 2008, california), abd'li roman, deneme ve kısa öykü yazarı.

illinois üniversitesi'nde felsefe bölümü öğretim üyesi olan babasının etkisinde kalan wallace, küçük yaşlardan itibaren felsefe ve ingilizce'ye ilgi duymaya başladı. 1987 yılında arizona üniversitesi'nde ingilizce üzerine eğitim almaya başlayan yazarın ilk romanı aynı yıl çıktı. daha sonra harvard üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı. birçok değişik alanda farklı konulara ilişkin yazılar yazdı. tenis, uyuşturucu bağımlılığı, geri kazanım programları, depresyon, çocuk tacizi, aile içi ilişkiler, sinema teorileri ve quebec’in ayrılıkçı talepleri gibi konulara değinen yazarın öykü ve deneme yazıları esquire, gq, harper’s, the new yorker ve the paris review gibi dergilerde yayımlandı. pomona üniversitesi’de yenilikçi yazım ve ingilizce dersleri verdi. infinite jest (sonsuz jest) adlı romanı için time dergisi 1923'den beri yayımlanmış en iyi 100 ingilizce yazılmış roman arasında olduğunu yazdı. intihar üzerine "yetişkinlerin çoğunun kendilerini başlarından vurarak intihar etmesi tesadüf değildir. böylelikle kötü efendileri vurmuş oluyorlar. bu intiharların çoğunda gerçek olan şu ki, aslında tetiği çekmeden çok önce zaten intihar etmiş oluyorlar... ne kadar üzücü.” açıklamasını yapan david foster wallace, intihar ederek yaşamına son verdi.

david foster wallace, yeni kuşak amerikan edebiyatının en özgün ve benzersiz yazarlarından. kendine özgü stili, ağırlıklı olarak kullandığı ve kafasının içindeki seslere benzettiği dipnotları, dolambaçlı ifadelerin ve karmaşık konuların altından duru, muzip ve dürüst manevralarla kalkmasıyla dikkat çekmiştir. wallace, kendi içinde adeta matematiksel bir kurgusu olan roman, kısa öykü ve denemelerinin yanı sıra labirentimsi yapısıyla öne çıkan ve magnum opus’u kabul edilen infinite jest romanıyla çağımızın ve tüm zamanların en önemli edebiyatçılarından biri sayılır.

felsefe ve edebiyat öğrenimi gören wallace, ilk romanı broom of the system yayımlandığında 24 yaşındadır. yaşamı boyunca içine kapanık olduğu söylenen, çeşitli antidepresanların yanı sıra elektro konvülsif(elektroşok) tedavi yoluyla da iyileştirilmeye çalışılmış ancak 46 yaşında kaliforniya'daki evinde kendini asarak hayata veda etmiştir.


  1. genç yaşta (ve ne yazıkki hep genç kalacak) kendine özgü tarzıyla edebiyatta yeni bir çığır açabilen son zamanların en deha yazarı...

    "okurunuzun karşısına gururunuzu %100 ayaklar altına alıp çıkmanız gerekir". ^:iğrenç adamlarla kısa görüşmeler - david foster wallace^

    "eğer parayı ve eşyayı hayatının merkezine getirirsen asla yeteri kadar sahip olmayacağını düşüneceksin. eğer vücudunun güzeliğini ya da başka vücutların güzelliğini hayatının merkezi haline getirirsen asla güzel olmadığını ve ilerde güzeliğin gidince binlerce defa mutsuz olacağını göreceksin. eğer gücünü hayatının merkezi haline getirirsen zayıfladığın zaman tüm dünyadan korkacaksın." demiş bu büyük adam.^:this is water - david foster wallace^
  2. sinemada david lynch hayranı, okuma deneyimi biçimsel olarak harita takip etmeye eşdeğer, iz sürmelik, emek hırsızı metinlerin yaratıcısı. kısa öyküleri çok güzel ve farklı farklı temalarda ilerler. her şey hakkındaki romanı 'infinite jest' belli bir eğitim üzerinde, kendi dünyaları olan erkekler hakkında, kültür referanslarıyla dolu bir romandır. yalın erkek öyküsü olduğu ortaya çıkmasın tabii. alsın herkes okusun. en azından denesin. benim metnin, ingilizcesine gücüm zor yetti. bir 10 sene içinde türkçe'ye çevrilirse, bir kalibre daha üstte popüler olur artık.
    abrek