1. 1-tanrının varlığı akılla bilinebilir.
    2-yaratılış sonrası evrende doğa kanunları hüküm sürer.

    bu iki önermeye dayanan düşünüş biçimidir. akılcı yaklaşım sergilenir, tanrı’nın varlığını ispat için peygambere mucizeye gerek yoktur, akıl kafidir der. dolayısıyla dinlerin alayını reddetmiş olur. buna da bir anlamda bilimin cevap veremediği big bang’in tam da neden o zamanda meydana geldiği, öncesindeki boşluk nedir gibi sorulara tanrısal bir yanıt vermek diyebiliriz.

    john locke, jean-jacques rousseau , voltaire
    abi
  2. tanrı'nın varlığını kabul edip peygamber ve dini öğretilerin yok sayar. böyle muazzam bir ihtimaller zincirlemesinin kendi başına oluşmayacağını ve fizik ötesi bir gücü kabul eder. ama yaşama ve yaradılış nedenselliğine dair mantıklı bir açıklamaya sahip değildir.
  3. ateizme giden yolda bir basamak. bu adımdan sonra "yaratıcı varsa neden bu kadar adaletsiz ve kötü?" sorusunun sorgulandığı basamak geliyor.
  4. gözlemlediğim kadarıyla tanrıya inanmayanların kafasındaki tanrı algısıyla çeliştiği için yine aynı kişiler tarafından küçümsenen, alt basamak olarak görülen inançtır. deist "bu evreni bir irade sahibi yaratmıştır" der. irade sahibinin önüne herhangi bir sıfat koymaz. bu varlığı iyi ya da kötü olarak tanımlamaz. dünyanın haline bakıp "tam bi yavşaksın tanrım" diyebilir belki ama dünyanın bu hali onun inancını sarsacak bir neden olamaz.
  5. (bkz: yaradancılık)

    tanrı inancına ve din bilgisine, vahiy, hadis, kehanet, kutsal kitap, peygamber gibi dinî kaynaklarla doğrudan değil, akıl ve mantık yoluyla dolaylı bir biçimde (de) ulaşılabileceği ilkesini esas alan inançsal görüştür. bu görüşe göre; insanın doğasında yaratılıştan var olan bir (yaratıcıya) inanma içgüdüsü vardır ve tanrı inancı, zaten hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek bir olgudur. insanı ve evreni yaratan bir tanrı vardır, evrenin işleyişi ile ilgili kuralları koymuş, sonradan insanlığa ve evrene müdahalede bulunmamıştır.

    farklı dinler arasındaki norm farklılıklarına vurgu yaparak, doğruları keşfetmeleri için insanlara akıl veren bir yaratıcının varlığına inanma, yalın bir tanrı inancı deist insanı ve deizmi ifade etmektedir.

    ayrıca (bkz: teizm) (bkz: ateizm) (bkz: agnostisizm) (bkz: panteizm) (bkz: panenteizm)
  6. tanrının var olduğunu düşünen ancak belirli bir dine inanmayanların birleştiği nokta. her dinde bir takım çelişkiler var olduğundan ya da bilimle ters düşen yanları bu deist insanımızın canını sıktığından kendisi açısından mantıklı bir davranıştır. buna bir antitez sunulurken "tanrı neden yarattığı insanları bıraksın ya da onlar için birtakım ahlak kuralları koymasın vs" denir. cevabı çok basittir çünkü aslında 'insan' ismini alabilmiş olan kişinin zaten "hırsızlık yaparsan cehenneme gidersin" diye korkutulmadan kendi aklı ve vicdanıyla bunun yanlış olduğuna kanaat getirip bu davranışı yapmaması lazımdır. yani belki de tanrı, bizi yarattıktan sonra bir başımıza bırakarak bize bahşettiği akılla ne kadar doğru yolu bulabileceğimizi görmek istiyordur. (bkz: yaşasın rasyonelizm)
    eğer gerçekten böyleyse tanrının en sevdiği ülkelerden biri şüphesiz danimarkadır.
    !---- spoiler ----!

    2005 yılında zuckerman tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, danimarka dünyanın en büyük dördüncü ateist veya agnostik grubun yoğunluğuna sahip ülkesidir ki, söz konusu araştırmaya göre ülke deki ateist veya agnostik (tanrının varlığını kabul etmeyen veya bilinemezcilerin) grubun oranı %43 ile %80 arasındadır.

    !---- spoiler ----!

    bakınız, bu insanların bir dinleri dolayısıyla uymaya çalıştıkları belirli bir norm yok. ancak allah allah, işin tuhafına bakın ki danimarka suç oranı en düşük ülkeler arasında.
    (bkz: biraz konudan saptım ama siz anladınız)
  7. allah var ama din yalan diyenlerin olduğu grup.

    bi' nevi ateizmdir. yakında onlar da kafir birer zındık olacak.
  8. tanrının var olduğunu fakat belli bir din dolayısıyla da ahlak kuralı koymadığını öne sürerler. ahlaksız bir tanrının varlığının iddiası, gerçekten de inanılması güç bir inançtır.
  9. if there is god, he does not interface with the running the universe. hist 104 notlarımdan ayrıca watch maker analojisi ile de ilgili imiş. yaratıyorsun neden takip etmiyorsun diyoruz ya bazen sanırım onla alakalı :d
  10. agnostik ateizmle pek de zoru olmayan hede.
    pozitif ateizm ile en az teizm kadar kavgalıdır ama.