• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
deleuze ve guattarinin anti oedipusu-şizoanalize giriş - eugene w. holland
deleuze ve guattari'nin anti-oedipus'u: şizoanalize giriş'te eugene w. holland, bu güç ve karmaşık metnin kapsamlı ancak anlaşılabilir bir rehberini sunuyor. holland, modernitenin üç ana düşünürü freud, marx ve nietzsche arasındaki etkileşimleri, deleuze ve guattari'nin müzakere ettikleri tarzda araştırıyor ve deleuze ile guattari'nin radikal materyalist psikiyatrisinde şizoanalizin rolünü açık bir biçimde inceliyor.

anti-oedipus'un vazgeçilmez bir rehberi olan bu kitap, yalnızca eserin önemini ve titizliğini kutlamakla kalmayıp marksizm, çevrecilik ve feminizm üzerine süregiden tartışmalara ilişkin içerimlerini de öne çıkararak, deleuze ve guattari'nin düşüncesine mükemmel bir giriş sunuyor.


  1. anti-oedipus felsefede son otuz yıldır yayımlanan en önemli metinlerden biridir. gilles deleuze ve félix guattari'nin ilk ortak çalışmaları olan metin, kapitalist kurumların gerici, suça teşvik edici ürünü olarak mahkûm ettiği freudcu oedipus karmaşasının parlak ve etkili bir eleştirisini sunar. gerçekten dikkate değer ve çok karmaşık bir metin olan anti-oedipus, postyapısalcılığı ve kıta felsefesini kökten değiştirmiştir.

    anti-oedipus'tan bir alıntı: "gerçek şu ki, cinsellik her yerdedir: bir bürokratın evraklarını okşama, bir yargıcın adaleti sağlama, bir işadamının parayı dolaşıma sokma, burjuvazinin proleteryayı düzme tarzında vb. ve libidonun bir yere geçmek için ne eğretilemelere ne de başkalaşımlara ihtiyacı vardır. hitler faşistleri tahrik etmişti. bayraklar, milletler, ordular ve bankalar bir çok insanı tahrik eder."