1. delirmemek değil belki ama benim de durumu kontrol altına alabilmek için yaptığım şeyler var.

    - müzikle ilgilenirim. tam anlamıyla. her türden kaliteli parçaları mümkünse kulaklık ile dinlerim. çalarım. parmaklarım uyuşana kadar. hissetmediğim an gerekirse haftalarca gitarı elime almam. müzikle reklam amaçlı ilgilenenlerden olmadım hiçbir zaman.

    - insanlara iyi davranırım. hep sevimli,güleryüzlü,neşeli olmaya gayret ederim. dert dinlerim,çözüm öneririm,çözümü bulamazsam onlarla beraber üzülürüm. insanlara güleryüzlü olmak kötü bir yol,çünkü neredeyse hiçbir zaman takdir görmez. hatta ben hiç görmedim.

    - çözüm odaklı olurum,başıma olumsuz bir olay geldiğinde kabullenerek çözüm ararım. şikayet etmemeye çalışırım.

    - en büyük hayalim içki bulunan bir evde yaşamak,kendime bir köpek yavrusu alarak geçinip gitmek. gerçekdışı hayallere kapılmam,istesem de olacağını sanmıyorum.

    - araştırırım. sorarım. bu böyle ama neden böyle? o beş para etmez öğretmenlerin dediği gibi " çünkü formülü böyle " değil. neden bu şekilde? bunu çekinmeden her zaman sormalısınız,sormayan insanlar bildiğinden değil sormak akıllarına gelmediği için sormuyorlar. steve jobs'ın dediği gibi " kuralları koyanlar sizden akıllı değiller. "

    - lemmy kilmister gibi hayatınızı güzel bir şekilde yaşayarak hiçbir zaman eğilmeden mı ölmek isterdiniz? yoksa bu depresyonun sizi yenmesine izin mi vereceksiniz? 50,100sene sonra kimse adınızı bile hatırlamayacak. önemli biri değilsiniz. kısıtlı bilincinizin,yani hayatınızın keyfini çıkarmamak için önünüzde hangi engel var? ne zaman sert biri olsam bunu düşünüp yumuşarım. henüz geç olmadan güzelce eğlenmenize bakın,yıldızımızı ( güneşi kast ediyorum ) severek güne başlayın,mavi gökyüzünü inceleyin. bunu küçükken yapardınız,ancak zamanla bu güzel şeylerin farkındalığını maalesef yitiriyoruz.

    - bir de,basit biri gibiymiş gibi davranırım. insanlar iç dünyamı öğrenirse sürekli bana sorunlarımı hatırlatacaklar çünkü. size çok yakın olmayan birine kendinizi açmayın.

    ve son olarak,lütfen yalnız olmadığınızı hatırlayın. kesinlikle yalnız değilsiniz.
    kg
  2. kitap okuyorum, sanki birileri ile sohbet ediyormuş gibi oluyor, yalnızlığımı alıyor ve delirmekten kurtarıyor.
  3. şiir okumak coğu zaman iyi gelir.
    şairlerin, en ince duyguları bile ustalıkla kelimelere dökebildiğini görmek terapi gibi gelir bana.
    şiirlerdeki duyguların abartılı coşkunluğu da delirmem için daha çok çalışmalıyım dedirtir insana.
  4. beynin içindeki sesi duymayacak kadar çok konuşmak.

    yolda karşılaştığım insanlarla, marketten sigara alırken, manavın önünden geçerken, toplu taşımadaki yaşlı teyzelerle, sokakta oyun oynayan çocuklarla, en yakınlarımı arayarak, hiç tanımadığım insanlara bir şeyler yazarak, tanıdık-tanımadık kim varsa; delirmemek için konuşuyorum.

    arada yalnız olmadığını hatırlatmak gerek bünyeye, delirmemek için. nihayetinde hepimiz bu evrene sıkışıp kalmış yaratıklarız. ve birbirimize ihtiyacımız var hayatta kalabilmek için de.
  5. düşünmemeye çalışmak. benim gibi her an herşeyin arkasındaki nedeni arayan, düzen hastası, adaletsizliğe katlanamayan, herkes bir şekilde mutlu olsun ki ben de mutlu olayım gibi düşüncelerle yaşayan bir insansanız bazen umursamazlığa vurmakta fayda var. kimi insan düşünmek ve çözüm üretmek adına alkol kullanır mesela ben ise tamamen düşünmemek için kullanmayı yeğleyenlerdenim o ana odaklanmak için içerim. biliyorum ki hiç olmayacak düşlerim dünyada değiştiremeyeceğim şeyler var düşünmeyip baştan kabullenmek belki de en doğrusu.
  6. farkındalığı olabildiğince kısmak.
  7. derin derin nefes alıp çocuğuna sarılmak.
    ozaman daha güçlü hissediyorum
  8. düşünmemek, daha doğrusu düşünmemeye çalışmak. bunun için de kafayı bilumum zerzevatla doldurup düşüncelerden uzaklaştırabilecek her türlü aktiviteyle^:dizi-film^^:yemek, temizlik^^:bir macera kitabı^ uğraşmak.
    en önemlisi de düşünmekten kurtulunamıyorsa en azından onlarla baş başa kalmamak. güvenilir bir dostla hoşça vakit geçirmek. eğer delirme tehlikesi üzerine yalnız kalıp paylaşmıyorsanız durum çok daha boğucu, tehlikeli bir hâl alır.
  9. iç sesi daha çok dinlemeye başlamak.
  10. soğuk duş